Den Haag - Transvaal

Gepubliceerd op 15-01-2010. Laatste update op 16-04-2012.

Wijkprofiel Transvaal

Transvaal is een uitbreidingswijk van Den Haag uit het begin van de vorige eeuw. De wijk kent en cultureel zeer diverse en relatief jonge bevolkingssamenstelling. Van de totale bevolking is tachtig procent van allochtone afkomst, dertig procent heeft een leeftijd onder de twintig jaar en slechts vijftien procent een leeftijd boven de 55 jaar. Het fietsgebruik onder zowel de jeugd als onder allochtonen is beduidend lager dan die van de gemiddelde Nederlander.

Transvaal is één van de dichtstbevolkte en dichtbebouwde wijken van Den Haag. Ruimte voor vrijliggende fietspaden, pleinen, plantsoenen en openbaar groen is schaars. Het wijkpark heeft daarin grote verbetering gebracht.

Andere pareltjes in de wijk zijn de ooit nog grootste Moskee van Nederland, de Noerel Islam Moskee, de Paul Krugerlaan en de Haagse Markt. De Paul Krugerlaan heeft dankzij een aantal speciaalzaken een nationale aantrekkende kracht en profileert zich nadrukkelijk als multiculturele winkelstraat. Vanuit het hele land komen vooral Hindoestanen naar de vele bruidsmodezaken in de Paul Krugerlaan. De Haagse Mar(k)t is de grootste publiekstrekker in de wijk, voor zowel allochtonen als autochtonen. De slogan voor de wijk is passend gekozen en luidt: “Transvaal, van alle markten thuis”. En naar de markt, daarvoor neem je toch de fiets.

Project

De Fietsersbond is betrokken bij het vormgeven van een integraal langzaamverkeersplan voor de zogenoemde Lijn 11 zone, dat o.a. Transvaal en Regentesse Zuid omvat. De Fietsersbond heeft via Wijken voor de Fiets aanbevelingen gegeven voor de uitgangspunten van het stedenbouwkundige plan voor deze Lijn 11 zone, waarover u hier meer kunt lezen.

Periode

 

Contactpersoon

Henk Hendriks, e-mail H.Hendriks@fietsersbond.nl

Linktip: Bekijk ook eens de website afdeling Den Haag.

Terug naar het wijkenoverzicht.