Fietsen als medicijn

Gepubliceerd op 17-07-2009. Laatste update op 06-08-2013.

'Fietsen als medicijn' gaat over de relatie tussen fiets en gezondheid. Overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes en depressie staan bovenaan de lijst van meest voorkomende aandoeningen. Ze veroorzaken veel persoonlijk leed en zorgen voor hoge kosten in de gezondheidszorg. Maar er is een eenvoudig huis-tuin-en-keuken medicijn: de fiets. In het boek vertellen gewone mensen hoe fietsen hen weer gezonder maakte. Deskundigen leggen in klare taal de medische waarde van het fietsen uit, zowel bij preventie als bij herstel.

Boek Fietsen als MedicijnHuisvrouw Monique Ilbrink (120 kilo) brengt met een bakfiets de kinderen naar school. Fietsen zorgt dat ze niet zwaarder wordt: 'Als ik niet zou fietsen, zou ik dichtgroeien.' Voormalig hovenier Peter van de Ven fietste zich na twee hartaanvallen weer fit en is inmiddels verslaafd aan de fiets. Hij stapt zelden meer in de auto. Marco Meijerink vertelt hoe hij door het fietsen zijn insuline gebruik beter onder controle kan houden en huisarts Willem Heckman gebruikt de fiets als antidepressivum: 'Een dagelijks rondje van 40 kilometer werkt net zo goed als een pilletje, maar zonder bijwerkingen.' Allemaal hebben ze hun eigen persoonlijke verhaal en motivatie om op de fiets te stappen.

Hoe komt het dat fietsen zo'n positief effect heeft op onze gezondheid? Dat leggen vier deskundigen uit: hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn, diabetoloog en onderzoeker Annabelle Slingerland, hoogleraar sport en bewegen Harm Kuipers en de hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell.

In het boek staan ook tips over hoe je gezond kunt fietsen, toegespitst op de betreffende gezondheidsproblemen. Uitgebreidere tips zijn te vinden op de website van de Fietsersbond. Bijvoorbeeld: hoe bouw ik mijn conditie op om een rondje van 40 kilometer te fietsen, fietsen voor zwaargewichten en fietstips voor diabetici. Klik hier om naar de online fietstips te gaan.