Wat doet fietsen voor het klimaat?

Gepubliceerd op 15-02-2011. Laatste update op 07-03-2012.

Auto's worden schoner, scooters worden elektrisch en bussen gaan op aardgas rijden. Je zou haast vergeten dat de meeste Nederlanders allang een klimaatvriendelijk vervoermiddel in de schuur hebben staan. De fiets is (naast lopen) de meest klimaatneutrale manier om je te verplaatsen.

Natuurlijk fietsen Nederlanders al veel. Vooral op de korte ritten van minder dan vier kilometer doet de fiets het goed. Is de reis langer dan vier kilometer, dan zijn we eerder geneigd om de auto te pakken.

Besparing

Door allemaal eens wat vaker te kiezen voor de fiets zouden we het klimaat makkelijk een handje kunnen helpen. Neem nu een afstand van 7,5 kilometer. Die fietst de gemiddelde fietser in iets minder dan een half uur. In gemeenten als Waalwijk, Rijswijk, Rotterdam en Lelystad wordt in nog geen 25% van de ritten onder de 7,5 kilometer de fiets gepakt, terwijl dat percentage in Groningen, Zwolle, Veenendaal en Goes rond de 50% ligt. Als we allemaal net zo vaak gaan fietsen als in Groningen, dan kunnen we volgens het Planbureau voor de Leefomgeving zo'n 0,9 miljoen ton CO2 besparen. Een goede stap in de juiste richting.

Voor wie hulp nodig heeft bij het kiezen tussen fiets en auto is er de fietstoss, onderdeel van de campagne Heel Nederland Fietst. Gooi 'm digitaal op en bekijk meteen hoeveel CO2 je bespaart.

Bronnen:

- Fietsen in cijfers

- Kies voor de fiets, het enige CO2-vrije vervoermiddel

Tags: