Computer koppelen aan voor- of achterwiel?

Gepubliceerd op 22-12-2001. Laatste update op 31-10-2011.

Marc Zoutendijk: `
'Er zijn diverse manieren waarop de meetgegevens van het draaiende wiel worden overgebracht op de computer, die meestal op het stuur wordt bevestigd. De gegevens worden meestal door een magneetje op het wiel en een opnemer op de voorvork d.m.v. een kabeltje overgebracht. Draadloze overbrenging (infrarood) bestaat echter ook. De opnemer kan ook op het achterwiel worden gemonteerd.
Omdat het voorwiel meer slingert dan het achterwiel (en dus een langere weg aflegt) zullen er kleine verschillen ontstaan tussen een meting aan het voor- of achterwiel. Het achterwiel is echter weer zwaarder belast (de wielomtrek neemt daardoor schijnbaar af) waardoor ook weer kleine afwijkingen ontstaan.
Op oversized frames geeft de montage van de opnemer op de voorvork soms het probleem dat deze te ver van het magneetje komt te zitten, een beetje draaien en schuiven geeft echter altijd wel het juiste resultaat.
Een keer heb ik meegemaakt dat opnemer en magneetje t.o.v. elkaar 90 graden waren gedraaid waarna de teller twee keer zo snel ging lopen!'