Global Positioning System (GPS)

Tips voor het aanschaffen van een gps:

Zitten er niet te veel overbodige (dure) functies op die je als fietser niet nodig hebt, zoals een magnetisch kompas en een aparte hoogtemeter op luchtdruk?
Heeft de gps voldoende geheugen? Voor een fietsvakantie wil je minimaal tien routes kunnen opslaan. Een gps met kaartfunctie moet voldoende cartografisch geheugen hebben zodat je meerdere stukken kaart op kunt slaan.
Zit er een verbindingskabeltje bij, zodat je gegevens kunt uitwisselen met de computer?
Voor ruiger fietswerk (atb) zijn er extra stevige stuurhouders om de gps op de fiets te bevestigen.
Kun je het scherm goed aflezen? Ook vanaf het stuur?
Wat is het batterijverbruik? (let op: elektronisch kompas en schermverlichting slurpen energie, maar kun je meestal uitzetten; op veel gps navigators zit tegenwoordig een batterijspaarstand)
Wat voor soort batterijen kunnen erin? (oudere modellen werken doorgaans op vier AA batterijen, modernere toestellen op twee AA of AAA).
Kent de gps genoeg verschillende kaartdata?
Om te kijken of het wat voor je is kun je ook eerst een gps huren. Bijvoorbeeld bij www.gps.nl/verhuur

Gps: Global Positioning System, een door het Amerikaanse leger ontwikkeld systeem om je positie te bepalen aan de hand van satellieten die rond de aarde cirkelen. Wanneer de gps navigator minimaal van drie satellieten een signaal ontvangt kan hij exact je positie bepalen. Met vier satellietsignalen kan hij ook je hoogte bepalen. (Sommige gps navigators hebben bovendien een ingebouwde, veel nauwkeurigere hoogtemeter die op luchtdruk werkt).

Waypoint: de gps geeft steeds de richting aan naar het eerstvolgende waypoint. Dit is een punt, (een terras, pauzeplek of een bezienswaardigheid) waarvan je vooraf de coördinaten invoert in de gps. Van steeds meer plaatsen zoals treinstations, vuurtorens, maar ook campings zijn de coördinaten bekend. Coördinaten kun je dus gewoon intoetsen in de gps. Je kunt van een bepaald punt de coördinaten ook berekenen aan de hand van een gewone kaart en die invoeren. Onderweg kun je van bepaalde punten, zoals de plek waar je je auto hebt geparkeerd of een bijzonder mooi uitzichtspunt, een waypoint maken, door de huidige positie op te slaan in de gps.

Route: een serie waypoints achter elkaar is een route. Op een gewone kaart kun je een route uitstippelen en van een aantal belangrijke punten de coördinaten uitrekenen en vervolgens in je gps invoeren. Dit is vrij omslachtig. Er is echter ook software op de markt waarmee je een gewone kaart kunt digitaliseren. Vervolgens kun je simpelweg door verschillende punten (waypoints) aan te klikken een route maken die je in je gps invoert. De gps navigator geeft steeds de goede richting aan naar het volgende waypoint, maar kan ook laten zien hoe ver het nog is tot het volgende waypoint en hoe laat je daar ongeveer aankomt.

Track: je afgelegde weg. Een werkende gps met vrij zicht op de hemel, slaat om de zoveel minuten (dit kun je instellen) zijn positie op. Al deze punten rijgt de gps aan elkaar tot een track. Het wordt ook wel kruimelspoor genoemd. Een track is meestal veel gedetailleerder dan een route, omdat er veel meer punten bekend zijn. Met hulp van software als OziExplorer en EasyGPS kun je van je track een bestand maken dat je via internet kunt uitwisselen met andere gps-gebruikers.

Kaartdatum: enigszins verwarrende term, omdat het niks te maken heeft met de datum waarop een kaart is gemaakt, maar wel met de manier waarop. De kaartdatum beschrijft de wijze waarop onze niet volmaakt bolvormige aarde, geprojecteerd is op een plat vlak, de kaart. De kaartdatum is terug te vinden in de legenda. De kaartdatum die alle digitale kaarten gebruiken en wereldwijd standaard in alle gps navigators zit, is WGS-84. Om je gps samen met een kaart te kunnen gebruiken, kies je uit een lijst in de gps die datum die overeenkomt met die uit de legenda van je papieren kaart. Voer je de kaartdatum niet goed in, dan krijg je afwijkingen tussen je werkelijke positie en die op de kaart.

Grid: ander woord voor coördinatenstelsel. Met een grid kan een gps-positie in een x- en een y-waarde weergegeven worden, die je terug kunt vinden op een kaart. Het geografisch coördinatenstelsel in graden, minuten en seconden is wereldwijd de standaard. In Nederland gebruiken veel kaarten ook het RD-stelsel (Rijksdriehoek). In de gps kun je verschillende coördinatenstelsels selecteren uit een lijst. Als je de gps gebruikt in combinatie met een gewone kaart, moet je eerst het juiste coördinatenstelsel van die kaart invullen. Het gebruikte grid staat vermeld in de legenda van een kaart. Soms heeft een kaart meerdere coördinatenstelsels. Voer het grid in dat je gebruikt. Doe je dat niet (goed), dan kun je ook afwijkingen krijgen tussen je werkelijke positie en die op de kaart.

http://www.fietsen.123.nl/gpsfietsroutes.htm
Gps-fietsroutes in Nederland

http://www.fietsen.123.nl/gpsfietsroutesbelgie.htm
Gps-fietsroutes in België

http://www.gpstracks.nl/
Gps-fietsroutes, ook voor mountainbikes

http://users.skynet.be/fietsroutes.gps/met_GPS.htm
Gps-routes in België