Test Garmin Etrex legend 20006

Gepubliceerd op 22-01-2006. Laatste update op 15-11-2011.
Tags:

Om het gebruik van een gps te testen, kozen we de Garmin Etrex Legend. Dit is een mooie middenmoot-gps: eenvoudig, niet te duur (200 à 230 euro) en met voldoende functies.

Ontvangst
Een gps berekent zijn positie en richting op basis van satellietsignalen. De Etrex Legend heeft onder normale omstandigheden prima ontvangst. Onder dicht bladerdek, tussen hoge gebouwen of tussen hoge bergen kan de ontvangst wegvallen. Ik heb hem vooral getest op de Veluwe. Het wegvallen van de ontvangst was nooit zodanig dat het volgen van de route onmogelijk werd. Er zijn overigens modellen met een betere antenne.

Batterij
De Etrex Legend is verkrijgbaar met een zwart-witscherm of een kleurenscherm (125 euro duurder, maar ook met meer geheugen en minder batterijverbruik). De Etrex Legend zwart-wit heeft twee AA-batterijen nodig. Daar kun je vijftien uur mee doen. Genoeg voor twee tot drie dagtochten. Luxere modellen halen dertig uur.

Robuust
De gps bevestig je met een beugel aan het stuur. De Etrex Legend is robuust genoeg voor op de fiets, maar voor intensief gebruik en zwaar terrein kun je beter een zwaardere beugel aanschaffen zoals gebruikt wordt voor motoren. Volgens de fabrikant werkt de gps nog als hij een half uur in het water heeft gelegen of van één meter hoog op een betonnen vloer is gesmeten. Dit hebben we niet uitgeprobeerd. De Etrex Legend heeft een geheugen van 8 Mb; voldoende voor een kwart van Nederland. Luxere modellen hebben meer geheugen. Het menu is even puzzelen, maar echt ingewikkeld is het niet. De bediening lijkt op die van een mobiele telefoon met zes kleine knopjes. Dat gaat prima, alleen de in- en uitzoomknoppen voor een kaart hadden wat groter gemogen.

Routes volgen
Voor de gebruikerstest zijn een aantal fietsroutes uitgezet en een aantal routes gedownload via www.gpstracks.nl. Het volgen van de routes is eenvoudig. De paar keren dat ik door onoplettendheid een afslag miste, merkte ik dat al heel snel. Een gps wijst de weg met een pijltje of met een stippellijntje op het scherm. Met een pijltje loodst het apparaatje je naar het eerstvolgende punt op de route. Ook kun je op het scherm lezen hoe ver je van dat punt verwijderd bent. Als je daar bent aangekomen, geeft het pijltje aan in welke richting je verder moet fietsen.
Je kunt ook een fietsroute volgen door de route als stippellijntje (eventueel met wegenkaart daaronder) op je beeldscherm te projecteren. Je rijdt dan over de stippellijn. Je positie wordt weergegeven met een klein pijltje met daarachter het spoor dat je gereden hebt. Buigt het stippellijntje naar links, dan moet je zelf ook naar links. Als je afwijkt van de route, zie je op het scherm dat je het spoor verlaat. De kaart kun je zover in- en uitzoomen als je zelf wilt. Ik vond deze methode prettiger omdat je kunt anticiperen op waar je naar toe gaat. Ook is het eenvoudig om van de route af te wijken en deze weer op te pikken.