Hoe vervang ik mijn achtertandwielen (cassette)?

Gepubliceerd op 23-12-2001. Laatste update op 15-11-2011.

Yduj:
Recentelijk merkte ik dat de kettingwielen aan mijn achterwiel versleten raken. Na enig gepuzzel ga ik naar de fietsenboer voor een freewheeltrekker en een kransafnemer. Blijkt vervolgens dat er geen losse blaadjes op de cassette zitten maar dat alleen het eerste blaadje los is met een afsluitring.
Hoe gewoon is het dat er op een Deore DX een blok zit? En wie weet of ik veel duurder uit ben met losse blaadjes (wat ik toch wel graag wil; slechts enkele blaadjes waren versleten)?

Einar Tveter:
Deore DX heeft inderdaad een vast "blok" met alleen het buitenste tandwiel los. Je kan echter de vastgeponste verbindingspennen voorzichtig losvijlen en dan alle tandwielen eraf halen. Uiteraard zal je wel een fietsenboer moeten vinden die passende losse tandwielen levert.

Jacques de Vries:
Met de boormachine een klein stukje van het kopje wegboren gaat veel gemakkelijker.

Marten Gerritsen:
Ze met een mini-inbussleuteltje losdraaien gaat nog sneller.

Hans Mesman:
Hyperglide kransjes zijn wel degelijk los verkrijgbaar! Wend je tot een goed gesorteerde fietsenmaker. Overigens, het door elkaar gebruiken van kransjes die niet tot dezelfde letterreeks behoren, om een gewenst verzet te verkrijgen, geeft in de praktijk niet tot nauwelijks schakelproblemen.