Welke kettingen zijn te kraken met een betonschaar?

Gepubliceerd op 21-09-2009. Laatste update op 14-08-2014.

Waarschijnlijk zullen de meeste geteste kettingen (allemaal van gehard staal!) de eerste aanval van een betonschaar kunnen doorstaan. We zijn er bij de berekeningen van uitgegaan dat een dief bij een knippoging niet één van de twee poten van de betonschaar op de grond kan zetten. Alle kracht moet dus uit zijn armen komen. Als hij dan een ketting met een schakel van zeven millimeter dik in de bek van een betonschaar steekt, kan hij bij benadering zo'n 10,9 duizend newton (10,9 kN) aan kracht zetten. Ter vergelijking: om de winnaar te kraken, heb je meer dan 51 duizend newton aan kracht nodig.
Gezien de sterkte van de geteste kettingen zullen zelfs de zwakkere exemplaren het niet meteen begeven. Maar een dief kan natuurlijk stug doorgaan met knippen. Bij elke poging zal hij een steeds dieper deukje maken in de schakel. Maar of en wanneer een ketting het precies zal begeven, is niet te voorspellen. Zeker is wel dat kettingen die in de ranglijst hoog eindigen bijzonder moeilijk te vernielen zijn. Maar kettingen die wat lager eindigen, kunnen toch een redelijke bescherming bieden als ze dikke schakels hebben. De kracht van een betonschaar neemt namelijk sterk toe wanneer de bek zich verder sluit. Bij dikke schakels staat de bek tamelijk wijd open en kun je niet zoveel kracht zetten.

Winnaar niet te kraken?
Om de winnende ketting te kraken, is een kracht van maar liefst 51 duizend newton nodig. Betekent dat dat de winnende ketting niet is te kraken? ‘Dat is lastig te zeggen', stelt Schimmelpenninck van der Oije van de Technische Universiteit Delft. ‘Veel hangt af van de persoon en de positie van de betonschaar. Als je één van de armen van de betonschaar op de grond zet en op de andere je volle gewicht gooit, kun je heel veel kracht zetten.' Ook de lengte van de armen van de betonschaar speelt een grote rol. De armen werken als een hefboom. Hoe langer de armen, hoe meer kracht er uitgeoefend kan worden. Voor de test zijn we uitgegaan van een betonschaar met armen van 60 centimeter lang. Zo'n betonschaar kan een dief gemakkelijk in zijn rugzakje of onder zijn jas mee te nemen.

Mesjes
En de laatste factor in de krachtmeting tussen de dief en de ketting is de kwaliteit van de mesjes van de betonschaar. Als die zachter zijn dan de ketting wordt het erg lastig een schakel te kraken. ‘De mesjes die we in de test gebruikt hebben, zijn minstens zo goed als die van de beste betonschaar', zegt Schimmelpennick van der Oije. ‘We hebben in een gereedschapcatalogus gezocht naar de hardste beitelmesjes die je kunt kopen. Die hebben we vervolgens gekozen voor de kniptest.' De mesjes hebben een hardheid van zo'n 65 Rockwell. De winnaar is ruwweg even hard: 66 Rockwell. Wat hardheid betreft is de ketting dus gewaagd aan de beste betonschaar

Uiterlijk
Het uiterlijk van een ketting zegt niets over de kwaliteit. Er zijn dikke en imposant ogende kettingen die het snel begeven. Zo eindigt de Hema-ketting met stevige schakels op nummer zestien. En de nog dikkere ketting van Kryptonite, die door de Consumentenbond als beste getest is, doet het niet heel veel beter. Het gebrek aan sterkte compenseren deze kettingen met zeer dikke schakels, waardoor je met een betonschaar minder kracht kunt zetten. Maar door de dikkere schakels zijn ze wel een stuk zwaarder.
(Bron: Vogelvrije Fietser, januari 2005)