Jakkerende trekkers

Origineel: https://www.fietsersbond.nl/nieuws/jakkerende-trekkers/

Trekkers worden steeds breder. En daarmee gevaarlijker voor fietsers. De regelgeving biedt te weinig bescherming, vindt de Fietsersbond. Boeren zien dat anders: ‘Landbouwers waren er eerst.’ Van verre kwam er iets groots aan. Geen vrachtwagen, geen personenauto, het bleek een tractor, met volgeladen aanhangwagen. Fors breed. Hij nam een flink deel van de relatief smalle…

Dat een landbouwvoertuig 40 km/uur is niet bezwaarlijk, sneller is juist beter want dan is het voertuig ook eerder van de weg. Het probleem is vooral dat de landbouwwegen smal zijn en de voertuigen juist steeds breder waardoor inhalen van fietsers moeilijker wordt. Veilig inhalen is alleen mogelijk als de tractorbestuurder rekening houdt met de kwetsbaarheid van de fietser. Soms betekent dit dat de tractor niet kan inhalen en achter de fiets(ers) moet blijven tot er een geschikte inhaalgelegenheid zich voordoet.

Een lage snelheidslimiet voor tractoren, bijvoorbeeld 25 km/uur, is niet nodig, het grootste deel van het jaar kunnen tractoren 40 km/uur rijden zonder gevaar of hinder te veroorzaken bij afwezigheid van andere bestuurders. Met een inhaalverbod zou voorkomen kunnen worden dat tractoren ongewenste inhaalmanoeuvres maken op fietsers als de weg te smal is. Denk daarbij aan een inhaalverbod vanaf een bepaalde breedte van tractor/aanhanger, geldend over een weg(gedeelte) of zelfs zones.

Stel dat de fietser minstens 1,5 meter vrij baan moet hebben om veilig ingehaald/gepasseerd te kunnen worden dan blijft er op een 4 meter brede weg 2,5 meter over voor inhalende tractoren. Op zo’n weg zou dan een inhaalverbod voor voertuigen breder dan 2,5 meter ingesteld moeten worden.

Verder zou het prettig zijn als inhalende/passerende voertuigen, dus ook auto’s, de snelheid tijdig verlagen naar maximaal 30 km/uur. Ik maak het te vaak mee dat auto’s in een 60 zone op een 3,5 meter brede weg langskomen met 80 km/uur. Misschien een idee om van smalle landweggetjes fietsstraten te maken met motorvoertuigen als gast.