Aanschaf stadsfiets

Hoi! Ook ik ben op zoek naar een nieuwe (stads)fiets en ik hoop dat jullie mij kunnen helpen, omdat ik er zelf bar weinig van weet.
Hij zal primair gebruikt worden voor woon-werkverkeer, wat een klein fietstochtje van zo'n 5km per rit door de stad inhoud.

Daarnaast ben ik 1,94 lang, met een kruishoogte van zo'n 96cm. Overige eisen zijn nog:
- Mannenmodel
- Minstens 3 versnellingen
- Handrem aan beide kanten
- Enigszins stevige bagagedrager (dan kan vriendinlief achterop)
- Geen voordrager

Mijn budget ligt rond de 400-500euro, maar voor een goede deal wil ik daar wel 10-20% overheen gaan.

Zelf had ik bijvoorbeeld gevonden de u1 van Cortina: https://www.fietsenwinkel.nl/cortina-u1-n3-2016-heren?sqr=cortina%20u1&. Nadeel hier zijn de brede banden en dat ik het merk Cortina niet goed ken.

Een duurdere optie is bijvoorbeeld de Gazelle Paris C7: https://www.fietsenwinkel.nl/gazelle-paris-c7-heren?sqr=gazelle%20paris%20c3%20heren&.

Maar misschien kijk ik helemaal naar de verkeerde dingen, dus heeft er iemand goed advies? Bij voorbaat dank.

Beide fietsen zijn technisch gelijkwaardig, al zou ik geen persoon laten plaatsnemen op de bagagedrager van de Gazelle. Overigens zijn alle gewone bagagedragers daar niet geschikt voor. Daar mag max 25kg op. Bij de Fietsfabriek hebben ze bagagedragers tot 80kg. De Gazelle heeft een wat “sportievere” geometrie. De Cortina heeft de geometrie van de traditionele “opa- en omafietsen”.
Dikke banden zijn een voordeel, geen nadeel! In het algemeen en gezien je verwachte gewicht, zeker! Dikke banden lopen lichter, zelfs bij lagere spanning. Gewoon natuurkunde. Witte banden zijn niet tegen UV-licht bestand, dat wisten we toch al in de jaren '70!
Cortina is een prima merk en dat kan al lang niet meer van Gazelle gezegd worden. Dat is een doorvertelde reputatie van 30 jaar geleden.

Hoi Sjef,

Thanks voor je antwoord, daar heb ik een hoop aan! Ik dacht zelf dat dikke banden betekende dat je zwaarder zou moeten trappen, meer oppervlak meer weerstand. Maar ik had er nog niks over uitgezocht.
Ik ga binnenkort eens langs de fietsenmaker proefrijden.

Hartelijk dank!

De oppervlakte die ingedrukt wordt is gelijk voor alle banden. Recht evenredig aan de belasting. Maar hoe breder de band, hoe korter het ingedrukte oppervlak. En die kortere lengte is te vergelijken met een kleinere hefboom: ergo daarvoor is minder kracht nodig. Betekent minder rolweerstand. Op de pagina’s van Testkees vind je hier nog veel meer over.