Aanschaf transportfiets -Hoe te testen?

Binnenkort wil ik een nieuwe fiets aanschaffen. Ik ben al een poosje op zoek, heb flink wat op internet gelezen erover, waar ik steeds weer tegenaan loop: hoe test je een fiets? Mijn ervaring is dat fietsenwinkels slechts een zeer beperkte voorraad hebben. Is een fiets al voorradig dan net weer in een verkeerde maat.

Concreet wil ik een transportfiets gaan kopen. Mijn eisen zijn:

- Maat 61"  (of dichtbij deze maat)

- (minimaal) 7 versnellingen, waar ik woon (Zuid Limburg) een must

- Een stevige (en niet te kleine) achter bagagedrager omdat er ook een kind achterop vervoerd moet kunnen worden.

Al zoekend ben ik bij 3 potentiele kanshebbers terecht gekomen:

- Gazelle HeavydutyNL  (weliswaar maximaal 59" heren, maar net acceptabel -denk ik)

- Batavus Blockbuster 7 Plus

- Sparta Pick-up DLX

Mijn droomwens zou zijn dat ik op een ieder van deze 3 fietsen proef kan rijden zodat ik daarna mijn besluit kan nemen (koop waarschijnlijkheid op een van deze modellen schat ik daarna op 99%). 

Geen enkele fietsenwinkel in de wijde omgeving heeft ook maar een van deze 3 fietsen op vooraad staan zodat ik een testrit kan maken. Dus ben je bijna verplicht puur op de internet informatie van de fabrikant te gaan kopen zonder op een fiets gezeten te hebben.

Weet iemand een oplossing hiervoor? Ik vind het zeer lastig nu een keuze te maken.

Kijk eens op http://www.city-bikes.nl/ hier heb ik van de zomer ook een transportfiets gekocht en bevalt mij prima

Wat Mariska zegt, zal je niet veel verder helpen met het vinden van testfietsen. Bedenk echter dat de verschillen tussen de diverse maten fietsen in deze categorie heel klein zijn, als je niet heel groot, of heel klein bent. Het zijn geen racefietsen: meestal zijn er maar 2 of 3 maten. Zadels kunnen nog achteruit of vooruit. Ook bij de zadelconstructie zijn er verschillen die je helpen de juiste zitpositie te vinden. Bij een te kleine fiets kun je een zadelpen met meer set-back kopen enz. Sturen zijn er ook nog om tot een andere zithouding te komen. Sterke bagagedragers vind je bij de Fietsfabriek. Beter een iets te kleine fiets, dan een te grote.
Tot slot: goedkoop is vaak duurkoop.

Het vinden van de beste transportfiets is natuurlijk heel persoonlijk. Wat hierboven ook gezegd wordt, qua frame zullen de verschillende modellen wel redelijk bij elkaar in de buurt komen. Kijk dus ook vooral naar wat er leuk uit ziet. De beste transportfiets vind je uiteindelijk toch door vooral veel rond te kijken, proef ritjes te maken of gewoon de gok te nemen en er één online te bestellen. De juiste framemaat is eenvoudig op te zoeken en is hetzelfde voor gewone en transportfietsen. Neem je de gok via internet dan liever iets kleiner gokken dan te groot. Het zadel kan dan in ieder geval nog wat omhoog gezet worden. Succes met je nieuwe fiets!

Vraag in de winkel niet naar een fiets met een maat van 59 inch, maar van 59 cm! Dan hebben ze misschien wel een exemplaar! :wink:

Ik hoopte op zinnige reacties, zit niet echt te wachten op quasi grappenmakers.

Of ik beschik over de noodzakelijke vakkennis kun je op dit forum nalezen. Trek een paar uur uit… Mijn reactie gaat over basiskennis, ja, inderdaad met een knipoog. Doe er je voordeel mee.