Beste onderdelen voor bamboe frame

Hallo,

Ik ben werkzaam bij de Ghana Bamboo Bikes Innitiative en wij zijn op zoek naar een nieuwe leverancier van onderdelen. Mij lijkt dit een goed moment om eens even te evalueren welke onderdelen het beste zouden zijn voor deze frames. Het gaat om de Bracket, zadelpen, Head tube en dropouts.

Welke maten kan ik hen het beste adviseren als ze zich goed willen possitioneren op de Europese (of enkel Nederlandse) markt? En waarom denkt u dit?

Hier een filmpje van dit bedrijfje: https://www.youtube.com/watch?v=8YHH-Iq-0ac

Groetjes,

Fascinerend en inspirerende onderneming! Mijn advies is mede gebaseerd op mijn eigen ervaring in het bouwen van fietsen voor kleine vrouwen. Advies: neem de meest courante standaard. Daarvoor passende onderdelen zijn goed betaalbaar. Ik denk dat kopers, los van hun eigen beurs, die keuze uit imago-overwegingen belangrijk vinden. Er zijn (te)veel en overbodige bracket standaarden, die vaak nog slecht functioneren, ook.
Voor de Europese markt kies ik voor het bottom bracket: het BSC bracket, in spreektaal meestal incorrect aangeduid als BSA schroefdraad bracket, in 68mm: BC1,37"x 24. Ook Qhubeka hanteert dit, hoewel niet in Europa verkrijgbaar.
Zadelpen is lastiger. Zowel voor 27,2 als voor 31,6 mm is wat te zeggen. Voor de Headtube zou ik mede vanwege de voorgeschreven fabricage toleranties, de kosten en de vormgeving kiezen voor external cups en een vorkbuis van 11/8". In het Standardized Headset Identification System (SHIS) heet dat EC34.
De dropout maat voor het voorwiel: 100mm, omdat dit sinds jaar en dag courant is en alleen extreme fatbikes er vanaf wijken. Voor het achterwiel is van belang of er sprake is van derailleur of een naafversnelling. In beide gevallen zou ik toch de voorkeur geven aan 135mm, waarbij de montage van een smallere naaf met een vaste as met asmoeren moet plaatsvinden. Hiervoor zijn ook minder dure naven verkrijgbaar. Ook met body/cassette. Naar mijn kennis hebben tegenwoordig verreweg de meeste fietsen (ook stadsfietsen) een uitvalmaat van 135mm.
Het zou kunnen dat deze bamboo fietsen aansprekend zijn voor de groep die hun fiets als singlespeed dan wel als fixie willen rijden. In dat geval zou een uitvalmaat van 120mm meer aangewezen zijn. Dan passen ook de baannaven met flip/flop (zowel fixie als singlespeed posities). Maar die opzet is niet goedkoop. Met adapters (spacers) is ook met 135mm cassettenaaf een passende kettinglijn te realiseren. Ook om die groep te bedienen is een bottom bracket met BSA schroefdraad een must.

Hartelijk bedankt voor je vlugge reactie en de moeite die je voor mij genomen hebt :slight_smile:

Het bedrijfje (als het zo ver komt) dat ik wil opzetten, zal zich specialiseren in het retailen van de frames aan particulieren en bedrijven zoals webshops en fietsenmakers.
Ik ga gelijk met deze informatie aan de slag.
Je hebt me overtuigd dat de BSA (of technisch gezien, de “BSC”) bracket de beste keuze is voor het prototype. Ook de EC34 Headtube neem ik van je over.
Over de zadelpen(huls) moet ik nog even denken. Ik geloof dat 27,2 het fijnste is voor de gemiddelde tweewieler-leek, en het doel is om ook mensen buiten de sport aan te trekken.

Als ik verder ben, dan laat ik zeker van mezelf horen!