Crankstel en cassette vervangen

De kettingwielen van mijn mountainbike zijn nogal versleten en duidelijk aan vervanging toe. Het probleem is dat ik niet zeker weet welke onderdelen ik nodig heb.

Ik heb een giant mountainbike (zie fotos)

Zelf ben ik bij de volgende onderdelen uitgekomen:

Ik heb het aantal tanden getelt en deze komen overeen. Verder is de cranckarmlengte nu 17 cm. Ik ben 1,84m lang. Kan ik dan beter de cranklengte 17,5cm bestellen? Zijn er nog andere zaken waar ik op moet letten? 

Alvast bedankt voor de hulp!

Je rijdt een van de eerste kale (=sport-) hybrides, geen mountainbike. Om met de laatste vraag te beginnen: het is min of meer een traditie om langere mensen met langere cranks te laten rijden. Veel voordeel is er niet, dus verwacht er niet te veel van.
Tja, je rijdt kennelijk vooral/alleen op het middenblad vooraan en die is inderdaad helemaal naar de barrebiezen. In dit geval alles vervangen.
Onbekend is nog hoe de combinatie met de oude trapas uitpakt. Hierin zijn de laatste 20 jaar wat zaken veranderd. Vroeger: lange trapassen en flat cranks. Tegenwoordig zijn de cranks dished met kortere trapassen. Kritisch is dus of je voorderailleur genoeg bereik heeft. Indien je huidige kettinglijn 50mm bedraagt, dan heb je voor het nieuwe crankstel de aanbevolen trapas van 122mm nodig. Anders een kortere trapas monteren. Kosten echt niets. Krijg je je pedalen wel los? Weet je ook zeker dat het een cassette is en geen schroefpignon? Anders een fotootje met het wiel los.
Je keuzes zijn OK. Je kunt natuurlijk ook een andere cassette kiezen, indien beter bij je gebruik passend. Kettinglengte kun je gelijk houden. Wel meer wisselen van kettingblad is het advies. Daar zijn die toch voor?

Bedankt voor de hulp!

Als ik ook meteen de trapas vervang om problemen te voorkomen, is dan de volgende trapas geschikt? Ik moet dan de maat 122 mm nemen begrijp ik?

https://www.rosebikes.nl/artikel/shimano-bb-un55-trapas/aid:515142

Verder zou ik niet durven zeggen of het een cassette of pignon is. Ik zal als ik binnenkort het wiel losmaken en een foto plaatsen.

  1. 122mm, mits je nu ook een kettinglijn van 50mm hebt. Dus kettinglijn meten: van de tanden van middelste blad tot hart zitbuis. Met een duimstok is dat eenvoudig.
  2. Eerst wiel eruit halen, kijken wat het is en dan pas bestellen. Heb je een verdikking in het dunne deel van de (shimano)naaf, dan is vrijwel zeker een cassette.

Bedankt voor het advies. Ik zal komend weekend kijken of tijd heb om alles uit elkaar te halen. Ik zal dan weer duidelijke fotos posten.