Cross hybride

Ik ben op zoek naar een fiets om sportief mee te fietsen maar daarnaast ook te gebruiken voor bijvoorbeeld woon werk verkeer. In verband met een whiplash ben ik op zoek naar een fiets met dikkere banden of in ieder geval soepele vering. Ik fiets vooral op verharde wegen maar met de juiste fiets wellicht ook over bospaden op vakanties. Is een Trek Mynx S WSD voor mij een optie? http://www.topbikes.nl/upload/Trek-Informatie-2013-PDF/trekmynxs.pdf. Met spatborden en drager? Deze is nu aantrekkelijk geprijsd voor €799,00, model uit 2013. Fijn als je reageert!

Inderdaad is de mynx dan minder geschikt voor mij, ik heb een framemaat 52 cm nodig. Zou deze fiets (link hieronder) Ortler Bergerac, meer geschikt zijn en passen hier de big Apple banden op? Is Ortler een degelijk merk? Graag je advies, fijn dat je advies onafhankelijk is! http://www.bikester.nl/370774.html?eqrecqid=721b0c91-fd16-11e3-8aac-002421dde24d

Er zijn iedere keer weer fietsmerken die ook ik niet ken, zoals Ortler. Uit Oostenrijk/Duitsland, die maken degelijk spul. Anders geven ze niet 10 jaar garantie op het frame. Dat is bepaald niet gebruikelijk. Gegeven de specificaties is dit een zeer goed afgemonteerde fiets en dan die prijs! Ja, hier passen ook Big Apples in, schat ik. De gemonteerde banden Schwalbe Marathon (kwaliteit en lichtlopend) zijn al 38mm breed/hoog. De Big Apple is in werkelijkheid 7mm breder/hoger. Dat moet lukken. Ik zou die vraag ook aan de verkoper stellen. Het gaat ook om de passing binnen de spatborden. Niet echt vanaf een foto te beoordelen. Overigens kun je zeker rekenen op 10000 km op die Marathons. Qua framemaat zou je dan het beste de 50cm kiezen.

Hallo Jacqko,
Inderdaad aantrekkelijk geprijsd, maar de eerste vraag is eigenlijk: is dit de fiets die je nodig hebt en daar begint de twijfel. De Mynx is een mountainbike met de gewone (kleine=559mm) wielen met noppenbanden. Het is geen sporthybride, crosshybride of hoe je het ook wil noemen. Deze maat wielen wordt nog maar nauwelijks verkocht en is daarom afgeprijsd. Hybrides hebben grotere wielen (622mm), meestal zonder, maar soms met een verende vork, maar minder extreem. Maar als je erg klein bent en de kleinste maat nodig heb, dan is die Mynx, maar dan met wegbanden (Big Apple ook in lekker dik), misschien toch wat voor je.
Vaste spatborden op het voorwiel zijn lastig (met tiewraps) te monteren. Achteraan zal wel gaan. Zo te zien zijn er ook schroefgaten voor een drager. Die vork kun je voor gebruik op de weg blokkeren, maar misschien wil je dat net niet. Een vork die je niet gebruikt, is zonde van het geld en het gewicht dat je meesleept. De schokken die je ondergaat met gebruik op de weg, worden door de dikke Big Apples beter weggefilterd dan door de verende vork.
Een hybride daarentegen brengt je met wat bredere banden overal, alleen geen extreem terrein. De hybrides die in deze prijsklasse in Nederland te koop zijn hebben meestal geen ruimte voor de lekker dikke banden, zoals de Big Apple. De liggende achtervork is daarvoor te smal. Wat dat betreft zou mijn voorkeur uitgaan naar de Trek Neko SL. Vork is te blokkeren, 622 wielen en dikke banden mogelijk. Zal wel duurder zijn, dan jouw voorstel. CORRECTIE: zelfs iets goedkoper. Ik moet nog iets toevoegen: dragers en schijfremmen zijn moeilijk te combineren. Helaas zijn de mountainbikes met velgremmen op de vingers van een hand te tellen, en dat zijn dan ook nog de allergoedkoopste (en goedkoop is duurkoop…).
Zo, dat zijn wat wetenswaardigheden om je keuze gemakkelijker of misschien wel moeilijker te maken.