Ervaringen met fietssloten

 

  • Het python-slot. Klote. Met een handboormachientje maak je’m sneller open als met de sleutel.
  • Kabels. Alles knipt men. Vorig jaar zag ik er eentje lopen met een betonschaar onder zijn jas. Klein mannetje, grote schaar.
  • Kettingen. Knippen als het slot te sterk is. Het hangslot springt vaak makkelijk open met een enkele mokerslag. Zelf heb ik van 1990 tot 92 een dubbelgehard stalen ketting met Abus discus gebruikt. Nooit geforceerd. Maar om de twee jaar verplicht ik mijzelf om nieuwe sloten te kopen om bij te blijven in de wapenwedloop. Van mij is nog nooit een fiets gestolen.
  • Het Axa veiligheidslot. Ook open te krijgen, maar de dieven hebben een zekere afkeer ertegen. Het slot zit een beetje op een ongelukkige plek en dat geeft veel beschadigingen bij het openen. Het kost ook iets meer minuten dan de meeste andere sloten van die prijs.

Reinder Rustema

Ik heb mijn heil gezocht bij de motorhandel. Ik gebruik voor de fiets het motorslot “Cyclolock”. Dit is een opvouwbaar slot bestaande uit 6 armen. Het is niet te kraken. Je kunt met dit slot je fiets ook aan een paal of boom bevestigen. Het slot wordt opgeborgen in een tasje dat je aan de stang kan hangen (dus een beetje integreerbaar in de fiets). Nadeel is dat het nogal duur is (ca. 180 gulden) maar dat lijkt me als je van plan bent een dure fiets te kopen minder bezwaarlijk. Ewout van der Pal

I read with interest about the guy who uses Abus discus locks. We use Abus discus locks on containers, if the container comes back without keys we open them with a battery drill (accuboormachine) in 10 secs. That means I could in theory carry that in my coat pocket. Russel

Ik ben erg ontevreden over de Axa
fietssloten. Wij hebben thuis allemaal een goede fietsen met een goed slot. Tenminste, dat verwacht je van een Axa merkslot. Je fiets op slot doen is geen probleem. Maar als je je fiets van het slot haalt staat er een enorme spanning op het sleuteltje. Door de druk gaat hij helemaal krom staan. Terugbuigen kan niet, want dan kan het sleuteltje breken. Nu is de fietssleutel afgebroken terwijl de sleutel nog in het slot zit. Erg vervelend. Er moest een slijptol bijgehaald worden om het fietslot te verwijderen.
Jacqueline

Dat doe je eenvoudig met een figuurzaagje: met de weerhaakjes naar je toe duw je het zaagje aan de kant van de sleutelbaard in het slot en bij het terugtrekken van het zaagje kom de sleutel vanzelf mee.

Werkt bij alle sleutels met baard (= kartels a.d. onderkant v.d. sleutel), dus ook huissleutels.

Tip: Koop de dunne zaagjes (van rug tot tand) en bewaar ze bij je gereedschap én in je portemonaie.

Wat 2e Hans stelt lijkt geniaal eenvoudig, maar er is een probleem: de sleutel moet in een fietsslot (de meesten toch) eerst een slagje gedraaid worden voordat hij verwijderd kan worden. Heb je dat niet over het hoofd gezien?

op you-tube circuleren filmpjes, dat axa sloten met een z.g. moeder-slot zo open te maken zijn, mijn zwager handelt in fietsen, en heeft geconstateerd dat diverse axa sloten simpel open te krijgen zijn!

Dat lijkt inderdaad een wat scheve verhouding, maar bedenk tenminste dat je dat slot ook voor je volgende fiets kunt gebruiken. Een fiets die €150 waard is, is zeker nog gewild bij dieven.

Ik denk dat ik het slot ga aanschaffen. Het is dan even een investering, maar als ik er inderdaad lang mee doe dan is het geld het zeker waard.

Ik twijfel alleen over de lengte van het slot, 85 cm. In het filmpje van de Fietsersbond waarin ze dit slot keuren, zeggen ze dat je met een slot van 85cm je fiets goed op slot kan zetten. Ik betwijfel of dat niet krap aan is om het slot én door je voorwiel en frame te halen. Heeft iemand daar ervaring mee. Is een slot van bijv. 100cm niet beter?

Hallo, Ik ben op zoek naar een fietsslot. Nu heb ik op deze website gezien dat de ABUS kettiningslot Iven 8210/85 goed uit de bus komt.

Ik heb een tweedehands fiets (waarde denk ik ongeveer €150). Bovenstaand fietsslot kost €50,95. Is het gebruikelijk om bij een tweedehands fiets ook een dergelijk slot aan te schaffen of is een goedkopere variant dan logischer?

Dit bedoel je?:

Echt belachelijk dat nog steeds veel mensen ervan overtuigd zijn dat hun dure fiets veilig staat…

Kwam er laatst achter dat mijn eigen moeder nog zo’n slot had en die is altijd hartstikke zuinig op dr mooie fiets!