Fietsbuitenbanden

Geachte Kees.

Door onkunde mijnerzijds heb ik de verkeerde  buitenbanden qua maat besteld bij, Athleteshop  in Groningen. Door omstandigheden kwam ik er niet direct aan toe de banden te verwisselen.

Tijdens het verwisselen van de banden kwam ik er achter, dat de nieuwe banden te groot zijn voor mijn fietswielen. Direct contact gezocht met Athleteshop, daar zei men, u bent te laat om de banden te ruilen. Dit moet binnen 14 dagen, het was de 16e dag.

Ik had 28x 1 3/8 besteld, en dit had 28x 1 5/8 moeten zijn.

Ik heb nu niets aan deze banden merk Continetal tourride zwart.

Wat ik mij nu afvroeg, bij welk soort fietsen worden deze maat banden gebruikt.

Het zijn dus fietsen met iets grotere wielen, lijkt mij niet zo gangbaar, of zie ik dit verkeerd?

Als er een liefhebber is voor de Continental banden,……

Groeten.

L.Galis

Ik had 28x 1 3/8 besteld, en dit had 28x 1 5/8 moeten zijn.

Ik snap niet waarom de banden te groot zouden zijn.

1 3/8 = 1,375 en 1 5/8 = 1,625 dus het lijkt mij alsof wat je opnieuw zou willen bestellen nog groter is.

Als ik op https://nl.wikipedia.org/wiki/Fietsband kijk, dan denk ik dat je 28 × 1⅝ × 1⅜ hebt besteld maar 28 × 1⅝ × 1¼ nodig hebt.

Een wijze les is om niet meer de oude bandenmaten te gebruiken, maar de DIN maten dan is de breedte van de band gelijk duidelijk. Ik denk dat je nu 37 - 622 hebt gekregen en 32 - 622 nodig hebt.

Tips:
Kees Bakker komt hier bijna nooit. Het is een Forum voor iedereen.

Veel verwarring door het nog steeds gebruiken van totaal verouderde aanduidingen. (vóór 1980!) De fietsbranche is heel conservatief, helaas. Schwalbe geeft drie soorten aanduidingen, maar niet in nominale breuken. Met ETRTO maten (niet DIN!) geen verwarring meer. Zoals Mike al stelt, passen op 622mm (die maat staat op de band en soms ook op de velg!) velgen bijna alle breedtematen. Voorwaarde is dat de banden niet tegen spatbord aanlopen. Indien mijn veronderstelling juist is, dan passen de banden prima, want is een zeer courante maat. Het lijkt of je 37mm banden hebt ontvangen, in plaats van 42mm dikke. Mits de velgmaat (en bandmaat) inderdaad 622mm (en niet 635mm) is, passen die banden prima. Kijk eens goed naar de maataanduiding op de band en vergeet de inches voorgoed!

Ik heb de website van Athleteshop geraadpleegd. Conclusie is een bijzonder moeilijk toegankelijke webshop en wat erger is de gebruikte aanduidingen in inches en nominale breuken zijn gewoon onjuist, zoals bij deze:
https://www.athleteshop.nl/continental-tyre-28x1-5-8-28-622-reflection-tourride-black
Wanneer dit de reden is van je miskoop, heb je wel degelijk reden om de banden te ruilen. Immers: 15/8 inch is ca. 42mm en niet 28mm!
Echter: de maten in mms staan er wel bij.

Ik mag dan reden genoeg hebben, om de banden te ruilen. Het punt is, men blijft weigeren de banden te ruilen.
Het mag ook duidelijk zijn dat ik niet snel weer iets bij Athleteshop bestel. Service, O.

Mijn fiets, een Gazelle.
Gazelle zegt, 37-622 moet u hebben.

De maten van de Athlete banden: 28x1 3/8 37-635
Continetalbuitenband tourride

Die banden passen inderdaad niet op jouw fiets. De velgen zijn 13mm groter. Het zijn smal uitgevallen exemplaren voor een oma/opafiets. Die maat is eigenlijk 40-635 (in de historische aanduiding wordt dat aangegeven met 28 x 11/2"). Het blijkt dat Continental zowel 37-635 als 42-635 maakt, maar niet de gebruikelijke 40-635. Maar, niet getreurd: in Nederland rijden toch wel minstens 2 miljoen opa en omafietsen rond waar deze op passen. Moet je iemand een plezier mee kunnen doen (voor een vergoeding). Ik heb wel zo’n fiets, maar geen banden nodig. Kijk altijd naar de mms!

Met dit advies ben in zeker geholpen.
Hartelijk dank.
L.Galis