Korte benen, welke framemaat?

Hallo,

bij het uitzoeken van een nieuwe stadsfiets zegt de ene fietsenmaker dat ik een frame van 47 cm moet nemen, de andere heeft me op een 53 cm laten proefrijden en zegt dat ik daar uitstekend op zit en heel ongelukkig ga worden met een kleiner frame. Ik heb die maat ooit geprobeerd en vond het inderdaad niet fijn. Mijn beenlengte van 72 geeft aan dat 47 juist is. Mijn hele leven - en dat is al best lang -  fiets ik al op 53 cm, zonder problemen. Ik kan alleen niet met mijn voeten op de grond. Mijn beenlengte is 74 cm en zelf ben ik 158cm. Omdat ik wat ouder wordt en al eens flink onderuitgegleden ben is stabiliteit belangrijk, en ik ben uitgekomen op een Gazelle Orange C8, waar ik zelf heerlijk op fiets, makkelijk afstap en dus volgens de fietsenmaker ook goed op pas. Nu fiets ik op een Batavus Weekend en daar kom ik minder makkelijk af.

Wat moet ik doen: een laag frame nemen, of voor lief nemen dat ik af moet stappen als ik stop?

Een merkadvies kan ik je niet geven. Ga af op je eigen gevoel, zoals tot nu toe. Een verende zadelpen vergroot de verwarring en als je een lichtgewicht bent, dan hebben ze geen enkel verend effect. En dempen, waar het eigenlijk om te doen is, dat kunnen die dingen helemaal niet.
Als je op je zadel gaat zitten, dan zal de zadelpen iets inzakken, ten minste in principe en daarmee is je zithoogte weer veranderd. Eigenlijk moet je dus het zadel wat hoger zetten, dan goed voor je is. En daarmee weer hoger van de grond dan goed voor je is. Het zijn ondingen, duur en zwaar en na niet al te veel jaren gaan ze kapot.
Een langere crank zal je lager doen zitten, geen verband met de zadelpen, en dus dichter bij de grond en daar ging het om.
En kijk niet raar op, wanneer de fietsenmaker het maar onzin vindt, van dat lage bracket. Doe en koop wat goed is voor jou. Hij/zij hoeft er niet op te fietsen. Neem een meetlat mee.

De reden dat je niet met de voeten aan grond komt, heeft niets met de framemaat te maken. Immers hoe hoog je van de grond zit, en daar gaat het hier om, wordt bepaald door veel meer faktoren. Op de eerste plaats de hoogte van het bracket tot aan de grond (kan wel een verschil van 3cm in zitten), maar ook de lengte van de crank die op de fiets zit (een cm verschil heb je zo). Zelfs de bandenmaat speelt dus nog een rol.
Immers bij een korte crank corrigeer je de zithoogte door de zadelpen hoger te zetten. Anders zit je niet lekker ten opzichte van de pedalen. En dan zijn we bij faktor nr 4: de zadelpen, mede bepalend voor je hoogte ten opzichte van de grond. Er bestaat overigens niet zoiets als een universeel maatsysteem: elk frame merk hanteert zijn eigen systeem. En dat is faktor nr. 5 die verwarring veroorzaakt.
Er is ook nog een faktor 6, maar dat is je eigen lichaam: een binnenbeenlengte van 74 cm (hoewel je ook 72 cm vermeldt) is volstrekt normaal bij een lengte van 1m58. En zeker niet kort.
Advies: neem de fiets met het laagste bracket en de langere crank (175mm), of laat die monteren.
Helaas is de beroepsgroep fietsenmaker oerconservatief en blijft maar hangen in praten over framemaat alsof dat de enige factor is. En daarbij is de lengte van de zitbuis die hiervoor gebruikt wordt, beslist ondergeschikt aan andere maten die veel bepalender zijn voor het zitcomfort en trapeffect van een fiets, welk type ook.
Met jouw lichaamslengte ben je ongetwijfeld altijd aangewezen op de kleinste maten. En daar wringt weer een andere schoen, namelijk dat de handel de kleinste maten niet of zelden in voorraad heeft en/of alleen wil bestellen, als je tekent voor de koop, althans in Nederland. In België ken ik de sector niet zo goed.

Hallo Sjef,

hartelijk bedankt voor je uitgebreide antwoord!
Mijn binnenbeenlengte is echt 74cm, die 72 was een typefoutje.
Als ik het goed begrijp moet ik dus zoeken naar een fiets met het bracket zo dicht mogelijk bij de grond. Voor mijn gevoel was dat bij de Gazelle wel enigszins het geval, maar ik zal er nog specifiek naar kijken/vragen. En een langere crank kan ongetwijfeld gemonteerd worden. Als ik de verende zadelpen eruit haal en vervang door een gewone kan dat natuurlijk ook nog helpen, maar dan zal de crank misschien juist weer te lang zijn.
Ik kan overwegen alles op maat te laten maken, maar dat wordt ongetwijfeld een heel duur grapje en daar zit ik niet op te wachten. Bovendien, zoals je aangeeft, tekenen voor koop betekent dat ik eraan vast zit. En het beste is toch om eerst een proefrit te maken.

Ik denk dat ik in elk geval niet naar de fietsenwinkel met het frame-maat advies ga, maar naar de andere. En voeten op de grond is waarschijnlijk hoe dan ook lastig…of heb je nog een advies qua merk/model?