Nieuwe fiets aanschaffen

Hello,

Ik ben samen met mijn vriendin op zoek naar twee goede fietsen. Echter is er één probleem ik heb simpelweg niet veel ( lees: geen ) verstand van fietsen wat wel of niet goed is. Ons budget ligt rond de € 800,- per fiets. Nu heb ik begrepen dat de Giant Futuro's goede fietsen moeten zijn maar ik laat mij graag verder informeren naar goede en juiste mogelijkheden op dit gebied. Kan iemand mij hiermee helpen?

Alvast bedankt! 

De vraag is vooral waarvoor je de fietsen gaat gebruiken: woon-werk verkeer iedere dag of vooral voor dagtochten met mooi weer.
Giant Futuro is zeker een betrouwbare fiets, maar volgens mij nergens online te koop voor minder dan €900,00. Adviesprijzen liggen nog een stuk hoger. Dit geldt zowel voor het model met derailleurversnelling als die met naafversnelling. Koop je de fiets bij een fietswinkel in de buurt, dan moet je de online prijzen negeren.
Als alternatief denk ik aan Giant Aero RS2, tenzij je een versnellingsnaaf wil. De Batavus Zonar, vrij recent op de markt, lijkt ook een hele degelijke en toch lichte fiets.

Bedankt voor je snelle reactie!

Het gaat meer om dagtochtjes, gewoon het casual rondfietsen en eventueel naar het werk fietsen +/- 40 km. Heb je dan nog een ander gevoel bij de aanbevolen fietsen?

Mijn suggesties zijn voor het voorziene gebruik geschikt, al zijn er natuurlijk altijd nog andere modellen om te overwegen. Ga maar eens naar een fietswinkel in de buurt, die deze fietsen verkoopt. De manier waarop je behandeld wordt is ook belangrijk. Nog even de links:
http://www.giant-bicycles.com/nl-nl/bikes/model/aero.rs.2/18623/76043/#specifications
https://www.batavus.nl/toerfietsen/zonar.htm#HH150051

Het lijkt alsof dit een soort van ligfiets is, kan jij dit bevestigen? Ik heb in de buurt maar één dealer die Giant fietsen aanbiedt en deze niet heeft staan. Ik zoek wel een fiets waar ik gewoon rechtop kan zitten, misschien is dat hier ook wel het geval maar zoals ik al zei heb ik geen verstand van fietsen. Heb je nog meerdere suggesties? Nogmaals bedankt!

Een ligfiets? Nou nee, dan lig je op je rug. Je bedoelt dat je voorover moet leunen. Ja, dat zo. Maar de stuurpen is verstelbaar, kun je bijna vertikaal zetten. Uitproberen!, eventueel op een ander type fiets. Kaarsrecht zitten heeft twee vervelende gevolgen: 1. je kunt geen kracht zetten, want de spieren die daarvoor zorgen staan dan niet onder spanning, want de banden en pezen daarvan zitten vast aan bekken en ruggegraat en die hangen dan vrij. Kijk maar eens wat het lichaam automatisch doet bij tegenwind. Je bovenlichaam staat op die fiets onder een hoek van ± 60º. Verschilt per persoon. Wielrenners rijden met een hoek van 15 - 20º. 2. en dat is nog vervelender: bij te weinig gewicht op armen en handen krijg je bij een beetje afstand vreselijke pijn in schouders en schouderbladen.
De Batavus is identiek op dit punt. Ook met verstelbare stuurpen. Uit gaan proberen.
Uit mijn eigen ervaring als fietsenbouwer: 2 jaar geleden twee fietsen gebouwd voor een klein vrouwtje aan de andere kant van Nederland. Ze wilde bijna rechtop zitten. Over iets anders was niet te praten. Goed. Twee fietsen gebouwd. Kon ze vrijwel rechtop zitten. Deze dame (±60j) rijdt flinke tochten, zo’n 50km, soms meer. Belde ze me vorig jaar dat ze eigenlijk een fiets overhad. Of ik die voor haar wilde verkopen. Reden: ze had een racefiets gekocht die haar paste en ze ging gelijk 7km/u harder en had niet meer die vreselijke pijn in de schouders. Onbekend maakt onbemind.

Heb jij toevallig nog enig ervaring met deze fiets, dingen waar ik op zou moeten letten met onderhoud e.d.? Of wat is jouw mening over deze fiets? Had ik het wel of niet moeten doen? (Zo niet is het kwaad toch al geschied ;-))

nee, praktijk ervaring heb ik niet. Ik heb al 8 fietsen…
Zoals eerder gemeld, moet ik niets hebben van verende dingen, zoals vorken en verende zadelpennen. Regelmatig je banden oppompen. Ketting schoon houden, om de 200km smeren. Succes en plezier ermee.

Hello Sjef, tot dusver heb ik nog geen dealer gevonden die de giant fiets verkoopt. Ik heb wel op de Batavus Zonar gezeten maar ik hoor steeds dat je beter de Alivio onderdelen kan mijden en voor de deore moet gaan. Verder heb ik nog op een aantal verschillende fietsen gezeten namelijk de:

Gazelle Chamonix T27
Gazelle Chamonix S27
Sensa Superlite 2015

Wat zeg jij over deze fietsen en wat zeg jij over de verschillende Shimano onderdelen?

Nogmaals bedankt!

Eerst over het materiaal. Indien je Europese reizen gaat maken dan is Deore een degelijk minimum. Alivio van nu is Deore van 10 jaar geleden. Zo heeft de Acera-groep van nu, de kwaliteit van Alivio van 10 jaar geleden. Mijn vrouw heeft een Trek, met o.a. Alivio materiaal. De fiets wordt al 6 jaar als een vrachtwagen gebruikt: probleemloos, al heb ik na 2 jaar de trapas moeten vervangen. Dat is een onzichtbaar onderdeel en de kwaliteit merk je dus pas in de praktijk. Een goede trapas kost €12,-, maar daar bezuinigen ze nog op!
Van de drie voorgestelde fietsen is de Sensa het beste afgemonteerd, voor zover dat vanwege de beperkte informatie te beoordelen is. De Gazelles zijn ook niet verkeerd. De online prijzen gelden niet in de winkel! Gazelle is al lang niet meer het kwaliteitsmerk van weleer, maar aan de prijzen zie je dat niet. Van die vering in de vork moet je niet te veel verwachten. Het gaat niet om vering, maar om demping!

Na zoveel mogelijk heen en weer wiebelen over welke fiets ik nou daadwerkelijk zou nemen heb ik gekozen voor de Giant Aspiro RS 2 2015. http://www.giant-bicycles.com/nl-nl/bikes/model/aspiro.rs.2/18627/76071/

Nog bedankt voor alle advies en informatie!

Bedankt Vincent voor de feedback. Dat zouden meer mensen moeten doen!