Op een buitenband staan allerlei getallen. Hoe zit het nou met die bandenmaten?

Het is inderdaad verwarrend. Ieder land had vroeger zijn eigen systeem van meten. Het ene systeem is gebaseerd om de buitenomtrek van de band. Het andere systeem houdt de rand van de velg aan. Die twee verschillende manieren van meten, kan bij dezelfde wielmaat zomaar een paar centimeter schelen. Er is inmiddels wel een uniforme aanduiding de ETRTO-maat (of ISO), die aan alle verwarring een eind moest maken. Maar de fietsenbranche moddert door met oude manieren van meten. En dan kan het wel eens misgaan.
Maar als je je aan ETRTO-systeem houdt, kan het eigenlijk niet misgaan. Bij deze maataanduiding gaat het om twee getallen, bijvoorbeeld 37-622. Bij het eerste getal (37) gaat het om de breedte van de band. De tweede maat (622) is de exacte diameter in millimeter. Het punt van waar wordt gemeten is waar de hieldraad op de velg ligt. De hieldraad is het stevige ijzerdraad in de band.  Een 27 inch band van vroeger heeft 630 als ETRTO-maat. Een 28 inch heeft 622 als ETRTO-maat. Inderdaad, 27 inch is dus groter dan 28 inch! Dat past dus nooit. Eigenlijk moet we die inches gewoon vergeten. Kijk dus altijd naar de ETRTO-maat op de band. Met de breedte kan je wel wat spelen en of dat past hangt af  ruimte bij het frame/remmen en breedte van de velg. Ook is de opgave van de fabrikant meestal te ruim. Kijk ook op de site van Sheldon Brown.
Voor de velg wordt hetzelfde maatsysteem gebruikt. Een velg met 622X19 heeft een diameter van 622 bij de plaats voor de hieldraad. De 19 staat voor de binnenbreedte bij de plaats voor de hieldraad. Een band met maat 37-622 past hier prima op.

Ok Sjef, dat is dan duidelijk. Ik heb heel wat banden voorbij zien komen de laatste jaren, maar nog nooit een probleem ervaren omdat ze er niet op deze lijst stonden. Dat er maten weggevallen zijn is op zich geen probleem. Maar kan jij dan een andere, meer recente tabel leveren?
Dan kunnen we deze discussie afsluiten.

Complete tabel met alle verkrijgbare fietsbuitenbanden staat op pagina 68 van de 2015 catalogus van Schwalbe met de aantekening dat de maat 54-571 hier aan toegevoegd is, hoewel deze niet in Europa wordt gebruikt. Ook worden dezelfde breedtematen aangeduid als resp. 28" en 29" door mij als een en dezelfde maat gerekend, hetgeen ze ook zijn. Banden voor rolstoelen zijn niet meegeteld.
De catalogus staat online en is down te loaden, inmiddels ook die voor 2016.

Die maten blijken inderdaad nogal eens verwarrend. Ik heb ze overzichtelijk in een tabel neergezet: www.wieleraccessoires.nl/fietsbanden-maat-tabel. Zo vind je makkelijk de juiste fietsband.

De vermelding van de bron, want dat ben je zelf niet, is wel het minste dat je kunt doen! Ordinair jatwerk.
Daarnaast is dit overzicht zééér gedateerd (minstens 25 jaar oud) en daarmee draagt het alleen bij aan meer verwarring. Je kunt het webteam van de Fietsersbond ook nog vragen je bericht (en het mijne) te verwijderen. Dat is wel zo netjes.

Beste Sjef,

Als iedereen op internet nu eens zijn bron vermeldde…Deze info staat al 2 jaar op mijn site en deze tabel is op vele sites te vinden. Ik wil de info alleen verder delen. Volgens mij, en daar hoef je het niet eens mee te zijn, is deze info nog steeds bruikbaar en kan het helpen de juiste fietsband te vinden. Hier zit niks geen kwaads achter, alleen goed bedoeld. Voel je vrij om het webteam te benaderen als je je stoort aan het bericht, als zij het willen verwijderen heb ik daar geen problemen mee. Veel fietsplezier!

Indien die tabel sinds twee jaar op je site staat, is daarmee ook aangetoond dat het jatwerk is, want op www.presto.nl stond deze tabel ook al in 2004.
Maar erger is dat deze tabel minstens 25 jaar oud is en daarmee niet meer bruikbaar.

Nou Gerard, dat is nogal simpel. Er staan op die tabel liefst 72 bandenmaten die thans verkrijgbaar zijn, NIET vermeld, terwijl er 15 bandenmaten wel vermeld worden, maar die al lang niet meer bestaan. Niet meer bruikbaar is in dit geval nog zwak uitgedrukt.

Dat is heel simpel, Gerard. Er staan op die tabel liefst 72 bandenmaten NIET vermeld, die wel verkrijgbaar zijn. Tevens zijn er 15 bandenmaten vermeld, die al lang niet meer bestaan. Niet meer bruikbaar is in dit geval nog zwak uitgedrukt.

Sjef, waarom zou deze tabel niet meer bruikbaar zijn, wat is er veranderd? Volgens mij nog prima te gebruiken.