Spookfietsers

Ergert u ook aan spookfietsers? Hierbij bedoel ik uiteraard fietsers die op eenrichtingsfietspaden tegen het verkeer in rijden.

Ik heb wel eens bijna aanrijdingen gehad van schooljeugd die met 3 breed tegen het verkeer in rijdt in een onoverzichtelijke bocht. Soms staat er wel een bord aan de linkerkant dat fietsers moeten oversteken maar niet iedereen doet dat omdat het oversteken van een drukke weg onveilig is. De beste oplossing is om dan het fietspad breder te maken (minimaal 3 m) en geschikt te maken voor 2 richtingen. Ik weet niet of fietsers een bekeuring kunnen krijgen voor het niet volgen van de verplichte rijrichting.

Ja, dat kunnen ze. Spookrijdende fietsers kunnen een bekeuring tegemoet zien van 60 euro. In geval van jeugd (ik meen jonger dan 16 jaar maar pin me d’r niet op vast) is dat meen ik de helft.
Hoe dan ook, ze kunnen ervoor bekeurd worden

Gebeuren er ook veel ongelukken door spookfietsers?

Geen idee of er veel ongelukken door gebeuren maar ik houd wel elke ochtend m’n hart vast. Ik moet tegen grote stromen scholieren in fietsen waarbij ze het niet zo nauw nemen met de regel over plaats op de weg. Gelukkig heb ik een stevige claxon in m’n fiets zitten waarmee ik ze op grote afstand al kan laten weten dat er een tegenligger aankomt.

Inhalende brommers heb ik inmiddels wel ervaring mee. De knul haalde 1) te hard in en 2) keek ook nog eens over z’n linker schouder achterom. Tja, dat moest wel fout gaan.

Vorige week 4 puberjongens naast elkaar, breeduit rijdend. De voor mij gezien meest rechtse (meest spookrijdende) zag me aankomen en stuurde weer naar z’n eigen weghelft om vervolgens te besluiten toch maar weer te gaan spookrijden en bij wijze van ‘grap’ recht op mij aan te sturen. Dat is verder goed gegaan maar dat is wel vragen om problemen. Wijk in dezelfde richting uit en je ramt elkaar.

Als het gaat om het rijtje ergernissen dan is de auto die dwars op het fietspad stil blijft staan om te wachten voor de rijbaan nog wel ergernis nummer 1. Ik kom het dagelijks tegen. Menig automobilist heeft gewoon totaal geen aandacht voor het fietspad, zelfs niet als er haaietanden voor z’n neus staan.

Er wordt gesproken over de jeugd die aan de verkeerde kant van de weg fietst. Maar ik tref tegenwoordig vooral véél ouderen aan die de weg niet meer durven over te steken, dus óók tegen het verkeer in fietsen.

Tevens zijn bij ons in de buurt veel buitenlandse werknemers, die overal spookfietsen, zowel 's morgens en 's avonds.

Verkeersborden met aanwijzingen dat (brom)fietsers over moeten steken worden genegeerd.

Wat is hier aan te doen? Is dit het gevolg van haast om in het ziekenhuis te komen?

"Haast om in het ziekenhuis te komen." Dat vind ik een goeie! :-))

Ik denk vooral gewoon gemakzucht en de mensen weigeren het gezag van de overheid langer te erkennen. Als landen en banken zich voor honderden miljarden euro's mogen misdragen (ze worden zelfs beloond voor die misdaad), mogen wij dan niet links van de weg of over de stoep fietsen?

Ik heb helaas hiermee zééér vaak te maken. op de Langevliet tussen Julianadorp & Den Helder vooral.
Ik word hierdoor pisnijdig.
Dit resulteert ook op dat ik minder goed ga functioneren op mijn werk.

Is er een manier om men te stimuleren om (b.v. NIET met 4 naast elkaar te gaan rijden op het fietspad), of beter uitkijken bij kruispunten?

Als iemand iets weet hoor ik het graag.

Tot voor een paar jaar was ik nog nooit een spookfietser tegengekomen. Nu is het dagelijkse kost. Vrijdag kwam ik er zelfs drie tegelijk tegen in de smalle bochtige tunnel onder het spoor, tevens een van de drukste fietsroutes van de stad. Ze hebben geen flauw idee.