Top 10 fiets ergenissen

Zoals de bekende top 10 ergenissen maak ik er ook een voor fietsers.

Wat zijn uw grootste ergenissen in de fietswereld?

Mijn top 10:

  1. Slecht afgestelde verkeerslichten
  2. Hobbelige fietspaden
  3. Spookfietsers
  4. Smal fietspad
  5. Drempels
  6. Troep (takken, bladeren, afval, glas) op het fietspad
  7. Schooljeugd (met 3 of meer naast elkaar)
  8. Auto’s van zij-uitritten die midden op het fietspad stoppen om in te voegen.
  9. Fietsers zonder licht (in het donker)
  10. Lawaaiige brommers

Ik mis fietsdiefstal als grote ergernis. Niets vervelender dan terugkomen van een afspraak en dan je fiets niet terugvinden.

  1. auto’s of andere motorvoertuigen die stilstaan op het fietspad
  2. fietsers die afslaan zonder om te kijken
  3. scholieren die zich niets van verkeersregels aantrekken (over de volle breedte van het fietspad rijden met 4 man breed bijv.)
  4. slecht wegdek
  5. rotzooi (modder e.d.) op het fietspad

Ik twijfel: hele jaar door erger ik me aan brommers/scooters die met 65km/u over een fietspad rijden en mij niet waarschuwen dat ze eraan komen. Ik kan ze immers niet horen, dat is gewoon natuurkunde, en dan langsscheuren. Eén onverwachte beweging van mij en ik ben dood, zonder te weten hoe, en hij/zij misschien ook. Waarom snappen die debielen dat niet? Tweede ergernis: van oktober tot januari zijn de boeren die alle asfalteerde paden en wegen waar anders alleen fietsers komen, veranderen in modderpaden, die eigenlijk alleen voor een mountainbike geschikt zijn. Er is een plicht tot schoonvegen, maar zoals alles in Nederland: de wet wordt niet gehandhaafd, want de boeren en de bouwers zijn in Nederland de baas, nietwaar?_


meer fiets, meer mens, Sjef

De top 10 van ergernissen is zeer herkenbaar. Stoplichten op 1 vind ik terecht; je komt ze vaak tegen. Soms is er lokaal beleid, dat auto’s voorrang hebben en sta je extra lang te wachten. Daarbij vind ik het raar dat er drukknoppen zijn, en geen sensors. En soms zijn de drukknoppen zo geplaatst, dat ik er niet bij kan (gestroomlijnde driewieler) of dat je ander verkeer blokkeert als je hier stopt.
Naast, voor of achter me ronkende motoren (brommers, scooters) vind ik ook lastig. Daar gaat mijn frisse lucht. En sommige roken erbij, of je hoort hun mp3 speler of tegenwoordig mobiele telefoon.
Omdat ik een snelle fiets heb, haal ik regelmatig fietsers in. Vaak geen probleem, bellen er er is ruimte. Er zijn echter ook fietsers die alleen met hun eigen pad bezig zijn, niet omkijken of bij omkijken naar links sturen en zo in je vrije baan terecht komen. Het voordeel is, dat deze naar links sturende groep schrikt als ze de fiets zien, en snel wegsturen. De mensen die niet kijken, schrikken ook, maar vaak volgt er dan een vorm van schelden. Gelukkig ben ik zo snel voorbij, dat ik niet precies kan horen wat er gezegd wordt.
En voor de slimmeriken: Ik heb een bel en en claxon. Bij niet oplettende fietser claxonneer ik liever, je klinkt dan als een inhalende brommer:-) Ieder nadeel heeft z’n voordeel.

Het zonderhand uitsteken en dan van richtingveranderen door fietsers.
Het gaan sms’sen voor een stoplicht op een fietspad en daarmee de doorgang belemmerd van mede fietspadgebruikers.
Het fietsen op voetpaden en voetgangersdomeinen in winkelcentra’s.
En straks weer in de donkere dagen het rijden zonder deugelijke verlichting.

mijn top 10

1 onvoldoende rechts houden van vooral auto's

2 geen richting aangeven (auto's), vooral storend op rotondes

3 parkeren op fietspaden/stroken

4 te hard en/of te dicht passeren (auto's)

5 fietsers die eerst achterom kijken als je belt (en daardoor gaan slingeren)

6 fietsers die roepen 'bel!' als je netjes vraagt te mogen passeren

7 stoplichten met tijdsaanduiding die stoppen of opnieuw beginnen met aftellen

8 racefietsers of brommers in de verkeerde rijrichting die je tegemoet racen

9 te pas en te onpas 'fietsers afstappen'

10 gezeur over 'je bent zo laag!'Ik zie je niet' (ik ligfiets vaak) 

alle fietsers jong en OUD die links van de weg fietsen , waar het niet mag (spookrijden).

vooral de jeugd die uit school komen. als je er iets van zegt krijg je 'n grote mond terug

 

kijkt daar de politie niet meer naar. dit zijn levens gevaarlijke situaties

hopelijk gaat de politie hier iets aan doen. (voorlichting) of boetes

Er wordt nogal eens gemopperd op racefietsers en soms terecht. Maar als racefietser (met bel) valt het me niet altijd makkelijk om een tochtje te rijden. Ik herken mij volkomen in de opmerking van Niels dat er fietsers zijn die vooral met hun eigen pad bezig zijn. Als er een wat ongelukkige situatie ontstaat door hun eigen gedrag (onverwacht naar links sturen, plotseling afstappen, geen ruimte geven, niet kijken), dan wordt er gescholden, want dan ben ik als racefietser per definititie de schuldige. Ik pleit bij deze voor wat meer respect. De fietspaden zijn soms gewoon druk en er zijn nu eenmaal verschillende soorten fietsers. Houd rekening met elkaar, realiseer je dat je als fietser ook medeweggebruiker en mede-recreant bent. In de auto let je toch ook op je omgeving en pas je je aan de situatie aan zodat er geen ongelukken gebeuren? En dat schelden - moet dat nou?