Waar o waar vindt (en test!) men een fiets voor zowel lange als korte ritjes?

Dag beste mensen!

Iemand misschien een idee van wat voor fiets geschikt is voor zowel (vlotte) dagritjes als vakanties?
En misschien vooral...
Waar je goed fietsen kan testen?

Ik ben op zoek naar een fijne fiets en zou toch het liefst eerst even proberen welke goed voelt, voordat ik de definitieve keuze maak. En daarvoor moet ik toch echt een rondje rijden dacht ik zo!
Vaak is het aanbod in fietswinkels echter niet heel groot.
Men kan wel alles bestellen, maar dan moet je ook gelijk maar kopen... Beetje jammer!


Misschien is het probleem dat ik er nog niet helemaal uit ben wat voor type fiets past bij wat ik nodig heb.

Ik zoek een fiets waarmee je lekker een stukje door kan rijden (Middagje weg, 50 - 70 km), maar waar je ook een weekend of een weekje mee weg kan gaan
De fiets moet dus licht, maar toch stevig zijn, met ruimte voor bagagebevestiging.

Aangezien je met een racefiets wat te ver naar voren zit naar mijn zin, en de dunne bandjes me de zenuwen geven, en de "echte" trekkingfietsen naar mijn gevoel vaak juist wat te lomp en zwaar zijn, leek een fitnessbike met ruimte voor bagagebevestigng me wel een mooie tussenoplossing.

Inmiddels heb ik de Merida T1 (of T2?) en de Trek fx 7.4 kunnen uittesten, veel anders heb ik in de fysieke winkels eigenlijk nog niet kunnen vinden!

Merida vond ik niet heel degelijk aanvoelen (is maar een indruk natuurlijk, maar veel liefde voelde ik er meteen niet voor!)
De Trek voelde wel steviger en degelijker. Maar daar zat ik juist weer wat te veel rechtop op heb ik het idee...

Het liefst zou ik nog wat verschillende fietsen uitproberen, juist ook van wat minder bekende merken, zoals Sensa of Focus? (althans ik ken die merken nog niet)

Dus:
Waar o waar kan een fiets voor soms snel, soms ver worden gevonden?

BVD voor het meedenken!

Dag Sjef, bedankt voor je reactie.

Ik heb zeker al wat zitten spitten op het forum ja, en veel interessants tegengekomen!
Het bovengenoemde draadje had ik nog niet gelezen.
Op zich lees ik veel herkenbaars:
Ik zoek zelf ook een fiets met derailleurversnellingen, zonder verende zadelpen en liefst ook zonder vering op de voorvork.

Verder lijkt dit draadje zich vooral te focussen op een soort stadsfiets hybrides, denk je dat dit een geschikter soort fiets is voor mijn aspiraties dan bijvoorbeeld een fitnessbike?

Groeten,
Alex

Op een sporthybride (fitnessfiets heeft vaak van die 28mm bandjes) kun je zeker ook bagage vervoeren, mits niet te gek. Onlangs heb ik vlaamse dame haar cyclocross racefiets geschikt gemaakt voor haar tocht van Vlaanderen naar de Mont Ventoux-1100km. Met een drager voor ca. 12kg bagage. Het gaat dus prima. Thule heeft achterdragers voor als er geen schroefdraad in het frame zit.
Als je de fiets ook als vakantiefiets gaat gebruiken met 25kg kampeerbagage voor en achter, dan zijn wat dikkere banden (40mm+) vereist en die passen helaas meestal net niet op die hybrides/fitness bikes. Sommigen houden bij 32mm op. De liggende achtervork is meestal het knelpunt. Een voordrager vereist dat de vork van alu of staal is. Geen carbon dus. Als je de fiets met de auto meeneemt voor dagtochten door de Provence of langs de Donau, dan zijn alle hybrides/fitnessbikes geschikt. Je wilt tenslotte niet 5 kg extra meeslepen.

Ik ben niet bekend met je regio.

Voor je fietskeuze, lees eens dit draadje op dit forum:

Ook in andere draadjes vind je tips en adviezen die van pas kunnen komen bij je keuze.

(Hoewel een stukje rijden ook geen probleem is!)