Welke "dual sport"/ "cross hybrid"?

Ben door de prima adviezen van Sjef onlangs lid geworden van de Fietsersbond en heb inmiddels m'n "huiswerk gedaan. Ik ben begonnen te kijken bij een hele prettige LBS die (alleen) Cube voert. Daar kwam ik uiteindelijk qua budget en toepassing uit op de Nature Pro / Cross (allen 2015).

Ik vroeg mij nu af, als ik die qua prijs vergelijk met Trek (8.4 D.S.2015) en Specialized Crosstrail Comp Disc, is dat dan vergelijkbare kwaliteit? 

Ik heb de indruk dat Cube net iets hogere groepen weet te monteren op bijv de Cross in vergelijking met genoemde concurrenten.

Wat valt er verder nog over die drie merken te zeggen? Wellicht heeft iemand in zijn of haar zoektocht de vergelijking ook als eens gemaakt, dan hoor ik graag de afwegingen?

Dank voor de vriendelijke woorden.
Er zit zeker een flink verschil in de kwaliteit van gemonteerde componenten.
Zoals je zelf al geconstateerd hebt is de Cube Cross het beste afgemonteerd en de Trek, moet ik zeggen, gewoon slecht afgemonteerd. De Nature Pro is ook nog heel ok, maar wel stuk zwaarder. De Specialized (en de Trek) hebben veel eigenmerk onderdelen. Moeilijk in te schatten. Maar beter afgemonteerd dan de Trek, met een bezwaar: slechts een dubbel crankstel (van eigen fabrikaat) met 44/32t combinatie, in vlak Nederland wel voldoende.
Voor de duidelijkheid: ik heb ervaring met diverse componenten, niet met deze fietsmodellen.
Succes met de keuze en vooral met fietsen!