Nieuws

Fietsstad-verkiezing verandert van opzet

Geplaatst op:
16-02-2017

Logo FietsstadAlle gemeenten doen mee in benchmark van Fietsersbond

Franc Weerwind nieuwe voorzitter Fietsersbond

Geplaatst op:
04-02-2017

Franc Weerwind is op zaterdag 4 februari door de ledenraad van de Fietsersbond benoemd tot voorzitter van de vereniging. Hij is in deze functie de opvolger van Alexandra van Huffelen die in juni 2016 aftrad.

Franc Weerwind

Fietsersbond Support Funds Velo-city 2017

Geplaatst op:
23-01-2017

In 2016 hebben de leden van de Fietsersbond geld ingezameld om organisaties uit ontwikkelingslanden in staat te stellen om Velo-city bij te wonen. De Fietsersbond vindt het belangrijk dat zij de mogelijkheid krijgen om kennis en ervaring op te doen en het fietsen promoten in hun eigen land.

We verwachten dat we 10 mensen financieel kunnen ondersteunen met een bijdrage voor hun ticket, huisvesting en toegangsentree voor Velo-city.

Help gladheid te bestrijden. Vul de enquête in!

Geplaatst op:
19-01-2017

Bij de Fietsersbond komen regelmatig klachten, maar ook complimentjes, binnen over het strooi- en veegbeleid op fietsroutes. De Fietsersbond wil de gladheidsbestrijding op fietsroutes in verschillende gemeenten in kaart brengen. Doel is om de gemeenten zoveel mogelijk te helpen om de fietsroutes sneeuwvrij te houden en de gladheid te bestrijden

Dijksma investeert €25 miljoen extra in onbeveiligde overwegen

Geplaatst op:
11-01-2017

Nederland telt in totaal zon 2500 overwegen, waarvan er 110 niet actief beveiligd zijn. Veel recreanten, zoals wandelaars, fietsers en ruiters maken voor hun tocht gebruik van deze (onbewaakte) spoorwegovergangen. Over de Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s) bestaat veel discussie. Spoorwegovergangen zijn vaak essentiële verbindingen in het netwerk voor recreanten, maar ProRail heeft als voornemen alle overwegen op te heffen uit veiligheids- en kostenoverwegingen.

Fietsenberging behouden

Geplaatst op:
21-12-2016

De fietsenberging blijft ook in de toekomst verplicht bij nieuwbouw. Dat bleek afgelopen maandag bij de bespreking van de maatregelen rond de Omgevingswet in de Tweede Kamer.

Europese subsidie voor elektrische fiets

Geplaatst op:
19-12-2016

Vanuit de Europese Commissie en de Green Vehicles Association is nu een subsidie beschikbaar om elektrische fietsen te promoten en te stimuleren (FMEurope Call 2016). De Fietsersbond neemt graag als partner deel aan Europese projecten om het fietsen te stimuleren.

Fietsenberging in gevaar

Geplaatst op:
14-12-2016

De Fietsersbond is verbijsterd over het voornemen van het kabinet om voorschriften over de fietsenberging te schrappen. Deze voorschriften waren eerder weer ingevoerd, nadat bleek dat de markt niet vanzelf tot de bouw van stallingen overging bij nieuwbouwprojecten. Belangrijkste reden waren de kosten voor de stalling. Deze bergingen zijn echter wel van belang voor een prettig straatbeeld en om het fietsen te stimuleren. Fietsdiefstal is een van de meest genoemde redenen waarom mensen niet fietsen.

40 miljoen euro extra voor fietsparkeerproblemen rondom stations

Geplaatst op:
12-12-2016

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag bekendgemaakt welke gemeenten groen licht krijgen voor de bouw van fietsenstallingen bij stations. Twaalf stallingen zullen worden bijgebouwd op de stations van Amsterdam, Ede-Wageningen, Eindhoven, Gouda, Tilburg, Zaandam en Zwolle. Deze stations hebben het meest urgente tekort aan fietsparkeerplekken en kunnen in samenwerking met decentrale overheden vóór 2020 worden aangepakt. De staatssecretaris tekent hierover vandaag een bestuursovereenkomst met NS, ProRail, VNG, IPO, Vervoerregio’s, Fietsersbond, FMN, ANWB en Rover.

Fietsersbond wil verplichte mobiliteitsmodus op iedere telefoon

Geplaatst op:
12-12-2016

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil een wettelijk verbod voor het appen op de fiets. De Fietsersbond krijgt ook regelmatig klachten binnen over appende fietsers, maar ook in de auto wordt nog regelmatig niet handsfree gebeld en geappt, waardoor de verkeersveiligheid in het geding is. De Fietsersbond pleit dan ook voor een verplichte mobiliteitsmodus op iedere telefoon.