40 jaar Fietsersbond: meer dan 40 goede Fietsstad voorbeelden

Slecht wegdek, verkeerd geplaatste paaltjes, lang op rood staande verkeerslichten, spoorwegovergangen of kruisingen waar je altijd moet wachten. Fietsers komen elke dag heel wat hindernissen tegen. Daarom gaat de Fietsersbond in 2015 en 2016 op zoek naar de Fietsstad die het meeste doet om deze hindernissen voor fietsers op te lossen. In 2016 is het thema van Fietsstad ‘Bikenomics’. De Fietsstadverkiezing van 2016 draait om de vraag: Hoe profiteert jouw gemeente van de goudmijn die de fietser is?

Bekijk hier meer dan 40 goede voorbeelden uit voorgaande verkiezingen van de Fietsstad.

Thema van de Fietsstadverkiezing 2016 is bikenomics, de waarde van de fiets(er). 
De fietser heeft veel waarde. Het fietsen brengt hemzelf een verbeterde gezondheid, een besparing van brandstofkosten en bovenal plezier. Maar ook voor vele anderen is de fietser een goudmijn. Voor de middenstand, waar hij regelmatig langskomt en zijn geld besteedt. Voor de overheid die zo minder hoeft te investeren in de auto-infrastructuur en door de aanleg van fietsstraten en fietspaden neemt de waarde van woningen ook nog eens toe. Zo zijn er vele partijen die profiteren van de waarde van de fiets.

Waar merk je aan dat een gemeente de waarde van de fiets(er) inziet? 
Een gemeente die de waarde van de fietser inziet, legt niet plichtmatig een fietspad naast een autoweg aan, maar denkt net iets langer na over wat prettig is voor de fietser. Hoe profiteren fietsers optimaal van het fietspad? Hoe stimuleer je bedrijven om in te zetten op fietsende werknemers? De fiets komt overal terug bij een gemeente die de waarden van fietsers inziet. Niet alleen bij loket infrastructuur, maar ook bij bijvoorbeeld gezondheid en sport.  En wat is jouw business case voor de fiets? Wij roepen gemeenten op om ons die van hen kenbaar te maken.

Ziet jouw gemeente het geld dat in fietsbeleid wordt gestoken als een investering die zich makkelijk terugverdient? Meld je dan aan als Fietsstad 2016.

Lees meer over Bikenomics: 

 

Categorieën