60 kilometer fietspad zonder scooters in Amsterdam

Op 4 april heeft de gemeenteraad van Amsterdam op initiatief van het GroenLinks-raadslid Fjodor Molenaar besloten om snorfietsen te gaan weren van alle fietspaden in 30-km/h-gebieden. Het betreft in het totaal 60 kilometer fietspad. Op die betreffende wegen moeten de snorscooters op de rijbaan gaan rijden. De maatregel wordt voor 1 januari 2014 geëvalueerd.

De Fietsersbond heeft aangedrongen op een grootschalige proef en is dan ook verheugd met het besluit. De hinder die fietsers op vaak smalle fietspaden van snorscooters ondervinden, is de afgelopen jaren snel gestegen. Daarbij komt dat volgens onderzoek van Rijkswaterstaat 95 % van de snorscooters te hard rijdt. Veel snorscooters zijn opgevoerd, zo bleek vorig jaar uit een uitzending van het programma Kassa. De gemeente Amsterdam ziet dan ook het aantal ongevallen met snorscooters snel stijgen.

De Fietsersbond roept andere gemeenten op het goede voorbeeld van Amsterdam te volgen en een proef te nemen met het weren van snorscooters van fietspaden, om te beginnen in 30-km/h-gebieden.

RTL Nieuws besteedde op donderdag 5 april aandacht aan dit onderwerp.

Categorieën