Blauwdruk rotondes: voorrang voor fietsers in de bebouwde kom

De Fietsersbond is positief over het voornemen van minister Schultz van Haegen om rotondes volgens een standaard blauwdruk in te richten, mits dit ontwerp fietsers voldoende ruimte en veiligheid biedt. De minister kan dit bereiken door simpelweg de bestaande richtlijnen van kennisinstituut CROW toe te passen. Volgens deze richtlijnen hebben fietsers op rotondes binnen de bebouwde kom voorrang, en buiten de bebouwde kom niet. Sommige gemeenten kiezen ervoor om fietsers ook binnen de bebouwde kom geen voorrang te geven. 

De minister stelt in het AD van 31 augustus dat uniforme inrichting van rotondes bijdraagt aan de verkeersveiligheid.  De Fietsersbond beaamt dit, maar benadrukt ook dat hierbij de juiste keuzes moeten worden gemaakt. “De CROW-richtlijnen zijn duidelijk afgesproken en kunnen op instemming rekenen van een grote groep organisaties, waaronder de ANWB, de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland. Het is niet nodig om dat wiel opnieuw uit te vinden,” aldus directeur Hugo van der Steenhoven.  

Al in 2007 drong het ministerie er bij gemeenten op aan de CROW-aanbeveling te volgen. Naar schatting zeker driekwart van de gemeenten doet dat ook.  Van der Steenhoven: “Als de minister die aanbeveling strakker aan wil trekken, dan zijn wij daar zeker voor.”

 

Categorieën