Energieakkoord: forse groei fietsverkeer nodig!

Voor eind 2014 bevorderen VNG in samenwerking met ANWB, Fietsersbond en NS dat regionale afspraken worden gemaakt om het aandeel van schone tweewielers in verplaatsingen te verhogen naar 35 procent in 2030 (2011: 26%).

Deze afspraak staat in de tekst van het energieakkoord dat op 27 augustus is uitgelekt. Dit is een zeer ambitieuze doelstelling. In het kader van het klimaatbeleid gaat het vooral om het vervangen van vervuilende autoritten tot 15 kilometer door schone fietsritten. De Fietsersbond is daar vanzelfsprekend zeer blij mee en ziet dit als een erkenning van zijn activiteiten de afgelopen jaren, maar alles staat of valt met de uitvoering van deze doelstelling.

De Fietsersbond zal er op aandringen dat volgend jaar een pakket van maatregelen op tafel komt te liggen waarmee deze groei bereikt kan worden. Wij denken onder andere aan:

  • meer ruimte voor fietsers in de steden,
  • meer fietsenstallingen bij stations en in binnensteden
  • een stringent autoparkeerbeleid
  • de aanleg van een netwerk van snelfietsroutes tussen woon en werklocaties.

Ook bevat het akkoord de afspraak om een langdurige campagne op te zetten om de mobiliteitscultuur te veranderen om veel meer mensen op de fiets te krijgen. Deze campagne kan ondersteunend zijn bij het realiseren van de groeidoelstelling.

Different Spokes For Different Strokes

Categorieën