Extra maatregelen fietsdiefstal noodzakelijk

De Fietsersbond maakt zich ernstig zorgen over vaak jonge diefjes die de laatste tijd op allerlei plaatsen in het land vele fietsen stelen door de ringsloten met blanks te openen. De Fietsersbond vindt dat politie en justitie snel extra maatregelen moeten nemen tegen deze diefstal van fietsen met bepaalde AXA en ABUS ringsloten.

Allereerst moet justitie actie ondernemen om te voorkomen dat sleutelhandelaren de zogenaamde blanks, sleutels zonder profiel, verkopen. Een tweede maatregel is het actief opsporen van fietsen die met deze nieuwe methode gestolen of via de tweedehands handel aangeboden worden. Deze  fietsen zijn makkelijk herkenbaar aan het feit dat  er geen sleutel in het ringslot zit.

Voor fietsers blijft de Fietsersbond twee belangrijke adviezen geven.
1. Gebruik altijd twee sloten, omdat dieven vaak gespecialiseerd zijn in één soort slot.
2. Zet de fiets altijd met een goed kettingslot aan de vaste wereld vast, zodat dieven de fiets niet mee kunnen nemen naar een plaats waar ze met grof geweld of goed gereedschap ieder slot kunnen kraken.

ABUS biedt gedupeerden een gratis extra slot aan. Meer informatie staat op www.ringsloten.nl  AXA biedt  gedupeerden 50% korting bij aanschaf van een extra slot.  Informatie hierover staat op www.axa-basta.nl. Op deze websites staan ook de types sloten die met de huidige methode makkelijk te openen zijn. Het betreft vooral ringsloten die geproduceerd zijn tot 2006. Sloten van daarna zijn volgens de fabrikanten met deze methode niet te openen.

PvdA kamerlid Attje Kuiken heeft op 16 juni kamervragen over deze diefstalmethode gesteld en minister Ter Horst gevraagd extra maatregelen te nemen.

Download kamervragen A. Kuiken (pdf)

Categorieën