Fietsers tegen mobiel bellen op de fiets

Mobiel bellen op de fiets moet aan banden worden gelegd. Dit vindt acht op de tien recreatieve fietsers, zo blijkt uit een poll op de website fietsen.123.nl. De Fietsersbond is niet verbaasd: "Concentratie op de verkeerstaak en omgeving is zeker in drukke gebieden essentieel".

De Fietsersbond krijgt vaak klachten te horen over bellende fietsers, zowel van fietsers als van automobilisten. "Het is inderdaad niet duidelijk of bellen op de fiets tot ongevallen leidt, maar bellende, slingerende fietsers die geen ‘oor’ hebben voor hun omgeving, leveren wel hinder, irritatitie, schrik en onrust op voor anderen." De bond raadt fietsers af om op de fiets te bellen, voor hun eigen veiligheid.
 
Een ruime meerderheid van de ca. 1000 mensen die de poll heeft ingevuld wil een totaalverbod (59,6 procent), terwijl 20,4 procent alleen handsfree bellen op de fiets wil toestaan. Twintig procent wil het mobiel bellen volledig vrij laten. De uitslag van de poll laat een duidelijke tendens zien volgens fietsen.123.nl: "De deelnemers onderschrijven dat mobiel bellen op de fiets veel te onveilig is. Ze hebben er zelf ook last van als bijvoorbeeld een tegemoetkomende fietser aan het bellen is en geen oog heeft voor de tegenligger. Blijkbaar is er slechts een beperkte groep die het wel wil toestaan." De poll is echter geen wetenschappelijk onderzoek.

Landelijk verkeersofficier Koos Spee stelde begin augustus dat bellen op de fiets moet worden verboden. Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie krijgt volgens hem vaak klachten van automobilisten die zich ‘rot zijn geschrokken’ van bellende fietsers. Het is niet bekend hoeveel doden of gewonden jaarlijks vallen onder bellende fietsers. In Duitsland en ook in België is mobiel bellen op de fiets verboden.

Poll uitslag: fietsen.web-log.nl
Bron: Nieuws.nl

Categorieën