Fietsersbond feliciteert Houten met nieuw fietstransferium bij station

De Fietsersbond feliciteert de gemeente en de inwoners van Houten met de opening van de nieuwe stationsstalling in Houten Centrum  op zaterdag 16 april. Met het transferium van 3100 gratis bewaakte plaatsen maakt Houten zijn reputatie als de fietsstad van Nederland opnieuw waar.

De nieuwe stalling is een onderdeel van de verbouwing van het gehele station. Omdat het spoor 1,8 meter is opgetild kon het fietstransferium onder het station worden gerealiseerd, aan de doorgaande fietsroute. Daardoor kunnen fietsers meteen nadat ze hun fiets gestald hebben, het station inlopen. Het transferium is betaald door de gemeente Houten, Prorail en Bestuur Regio Utrecht en biedt plaats aan 3100 fietsen. Die capaciteit kan eventueel nog worden uitgebreid tot 4200. Opvallend is verder dat de gemeente Houten gekozen heeft voor een gratis bewaakte stalling.

De opening van het Houtense fietstransferium staat niet op zich. Vorig jaar werden de markante en gratis Fietsappel bij station Alphen aan den Rijn en de 5000 plaatsen tellende gratis stalling onder het voorplein bij station Haarlem geopend. De Fietsersbond juicht het toe dat gemeenten als Houten, Haarlem en Alphen durven te kiezen voor hoogwaardige, gratis bewaakte stallingen met veel capaciteit. Rond het fietsparkeren bij stations is een schaalsprong nodig: meer plekken en een betere kwaliteit. Volgens prognoses van Prorail zijn er tot 2020 zo’n kwart miljoen extra fietsparkeerplekken nodig. Vooral in de grote steden is de situatie nijpend. Houten geeft het goede voorbeeld en laat zien hoe de schaalsprong in het fietsparkeren eruit kan zien.

Categorieën