Fietsersbond Hillegom haalt asfalt binnen

De belangrijkste weg door Hillegom, van Haarlem naar Lisse, krijgt geasfalteerde fietspaden. Dat besloot de gemeenteraad na intensieve lobby van de lokale afdeling van de Fietsersbond. De Fietsersbond is blij met dit succes, waaraan een jaarlang actie voorafging.

Belangrijkste fietsroute Hillegom toch van asfalt
Al vele jaren wordt in de gemeente Hillegom overleg gevoerd over de renovatie van de belangrijkste weg, de N 208, door het dorp. Zomer 2010 lag er een tekening voor de N 208 op tafel, waarop betegelde fietspaden stonden. Dit was in tegenspraak met een eerder door de Raad van Hillegom vastgesteld uitgangspunt dat fietspaden bij voorkeur in asfalt zouden worden uitgevoerd.

De Fietserbond in Hillegom tekende onmiddellijk protest aan bij de wethouder, betrokken ambtenaren en de projectleider. Zij allen stelden dat er door de Noordelijke Bollenstreek zoveel buizen, leidingen en kabels onder de geplande fietspaden lopen, dat asfalteren niet mogelijk is. Omdat er over dit standpunt niet te discussiëren viel, besloot de Fietsersbond om deze kwestie aan de politiek, dus de gemeenteraad, voor te leggen. Daarbij presenteerde de bond een aantal verzamelde voorbeelden uit het land waar wél geasfalteerde paden boven leidingen waren gerealiseerd.

In de gemeenteraadsvergadering van maart 2011 dienden zes (!) partijen een motie in die uiteindelijk raadsbreed werd ondersteund. De Raad verzocht het College om bij de aanbesteding van de N208 beide opties (dus zowel asfalt als tegels) mee te nemen, teneinde de raad de gelegenheid te geven een gedegen afweging te maken. De wethouder beloofde deze motie uit de voeren, dus moest de projectleider opnieuw in de slag met de Nutsbedrijven, nu over de variant asfalt voor de fietspaden.

Op 30 juni besliste de Raad definitief over de renovatie N 208, voor wat de fietspaden betreft op basis van de getallen in de aanbesteding: asfaltfietspaden zouden voor het traject dat nu onder handen genomen wordt in de aanleg € 15.000 duurder zijn, maar in het onderhoud (over 15 jaar gerekend) € 37.500 goedkoper. Daarmee was het pleit beslecht.

Categorieën