Fietsersbond regelt extra fietsstallingen voor de Tour

Fietsersbond verleidt regio Utrecht met extra fietsstallingen voor de Tour 

De Fietsersbond organiseert voor de Tour de France van 1 tot en met 5 juli een uniek experiment: kun je mensen uit de regio verleiden om met de fiets naar een groot evenement te komen? Hoef je dan minder bussen in te zetten?

departshirtToen Henk Hendriks, adviseur bij de Fietsersbond, hoorde dat de Tour de France naar Utrecht kwam, dacht hij direct: ‘Hoe komen al die toeschouwers naar de stad? Kunnen we stimuleren dat ze op de fiets komen?’ Hij bedacht een plan om met minimaal 20.000 extra fietsstallingsplekken in Utrecht mensen op de fiets te lokken. Manager Veiligheid van de Tour de France, Ron Looy, was onmiddellijk enthousiast. Henk Hendriks: ‘Hij had eerder gezien dat toen de Giro d’Italia door Utrecht kwam een groep mensen in the middle of nowhere langs een plattelandsweg stond. Toen hij onderzocht hoe dat kon, zag hij onderaan een dijk allemaal fietsen liggen. Een aantal mensen komt dus al uit zichzelf op de fiets. Daar sloot mijn plan op aan. Iedereen weet inmiddels wel dat je niet met de auto naar zulke experimenten moet komen. Maar pendelbussen en het overige openbaar vervoer zitten bomvol op zulke dagen. OV is bovendien duur.’

Hendriks wil fietsers uit de regio door publiciteit en extra fietsenstallingen op het idee brengen met de fiets te komen. Gemeenten hebben bij zulke grote evenementen als de Tour de France nooit eerder bewust geprobeerd het percentage fietsers omhoog te krikken. Utrecht krijgt de primeur.

Henk HendriksFietsroute op maat
De Fietsersbond zorgt voor en tijdens de Tour de France voor fietsenstallingen die op logische plekken verspreid naast het parcours en bij evenementen liggen. Voor mensen uit Bunnik is een andere stalling logisch dan voor mensen uit De Meern of Maarssen. De route wordt via lokale media en lokale afdelingen van de Fietsersbond verspreid. Op de fietsrouteplanner van de Fietsersbond (www.fietsersbond.nl/letourutrecht) kun je je persoonlijke route naar de dichtst bijzijnde fietsenstalling langs het parcours volgen. Wel zo handig, aangezien niet alle wegen toegankelijk zijn voor fietsers tijdens le Grand Départ van de Tour de France.   

Racefietsstallingen
De Fietsersbond mikt op fietsers die binnen een straal van 15 kilometer van Utrecht wonen, maar er zullen ongetwijfeld ook mensen van verder komen. Bijvoorbeeld op de racefiets. Die kun je in een normale stalling vaak niet kwijt, maar om te zorgen dat racefietsers niet de hele dag met hun fiets aan de hand door de stad hoeven lopen zijn er voor de gelegenheid speciale racefietsenstallingen in de Jaarbeurs en op de Vondellaan. Daar hangen ze netjes aan haken.

TourNijntjeDoel: volle fietsstallingen
Henk Hendriks: ‘Het is spannend of het gaat werken. Het is natuurlijk moeilijk om te meten, want de Tour de France is een uniek evenement, maar als de stallingen vol staan en de bussen leeg zijn, kun je zeggen dat het heeft gewerkt. Dan kan je het ook voor andere evenementen in gaan zetten.’

Categorieën