Fietsersbond start campagne Ik Val Op!

Fietslampjes uit de automaat, dat zouden meer mensen moeten doen

De Fietsersbond heeft op donderdagmiddag 20 oktober de aftrap voor de fietsverlichtingscampagne Ik Val Op! gegeven. Op station Leiden Centraal waren in de automatiek van Smullers fietslampjes te koop voor € 1,-. Fietslampjes uit de muur dus. Een stunt voor de start van de campagne, maar het zou mooi zijn als fietslampjes op veel meer plekken zo gemakkelijk te krijgen zijn. Bijvoorbeeld op scholen, in de horeca en op stations. Dit is één van de acties van de Fietsersbond om het gebruik van fietsverlichting onder jongeren te vergroten.

 

www.flickr.com

Lightpainten met de gratis app

Uit onderzoek blijkt dat vooral jongeren nog te vaak zonder licht fietsen. De fietsverlichtingscampagne richt zich daarom speciaal op deze groep met onder andere een lightpaintwedstrijd. Lightpaintings zijn foto’s die in het donker worden gemaakt met een lange sluitertijd. Met een lampje kun je dan ‘tekenen’ op de foto. Lightpaintings laten perfect zien dat licht in het donker opvalt. Om lightpaintings te kunnen maken met je smartphone is een speciale app beschikbaar.

Foto’s gemaakt met de app kunnen direct worden geüpload naar www.ikvalop.nl en worden gedeeld via Facebook en Twitter. Deelnemers aan de wedstrijd kunnen een nieuwe smartphone winnen. Op www.ikvalop.nl kan iedereen zijn stem uitbrengen op zijn favoriete lightpainting.

De app kan gratis worden gedownload op www.ikvalop.nl, in de Apple App Store en de Android Market. De wedstrijd wordt op verschillende manieren onder de aandacht gebracht: via social media, een spotje op regionale radio en tv, door het uitdelen van Ik Val Op! kaarten op scholen en met posters en banners. De boodschap is hierbij steeds: Fietsen met licht is relaxed. Jij ziet meer én je wordt door anderen gezien. Zo kom je veilig en zonder bekeuring thuis.

Gratis reparatieacties

Tijdens de campagne zijn er op veel plaatsen gratis fietsverlichting reparatieacties:

  • In diverse studentensteden organiseert BOVAG een nachtelijke reparatieactie (Utrecht, Nijmegen, Leeuwarden en Maastricht)
  • In meer dan 40 gemeenten houdt de Fietsersbond reparatieacties. Een overzicht van alle reparatieacties staat op www.ikvalop.nl.

Website www.ikvalop.nl

Hier is alle informatie te vinden over de lightpaintwedstrijd, maar ook:

  • een twitterstream over politiecontroles
  • kooptips voor goede fietsverlichting
  • regels voor fietsverlichting en boetes
  • een agenda met alle reparatieacties

De campagne wordt uitgevoerd door de Fietsersbond in samenwerking met BOVAG, Profile Fietsenvakhandel en de Regionale en Provinciale Organen voor Verkeersveiligheid. De campagne wordt financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De campagne loopt van 20 oktober tot eind december.

Categorieën