Fietsersbond zoekt kinderdeskundigen voor jury Fietsstad 2011

De Fietsersbond nodigt alle kinderen in Nederland uit om hun ideeën of dromen over een fietsvriendelijke omgeving op te sturen naar de Fietsersbond. De titel van de inzending is Mijn Fietsstad en het kan op allerlei manieren: tekst, tekening, foto, film of iets anders. De Fietsersbond gebruikt de ideeën om gemeenten die Fietsstad 2011 willen worden, beter te kunnen beoordelen. Uit de inzendingen kiest de Fietsersbond twee kinderen uit. Zij mogen in het najaar de volwassen jury helpen en krijgen als beloning een mooie fiets. Inzendingen graag vóór 1 juli sturen naar [email protected].
Beste inzending Mijn Fietsstad wint fiets en plaats in de jury
De Fietsersbond kiest dit jaar de beste fietsstad van Nederland met speciale aandacht voor de veiligheid en het plezier van fietsende kinderen. Op www.fietsstad2011.nl  kunnen kinderen, al of niet in klasverband, ook  een enquête invullen over wat ze belangrijk vinden. Het gaat daarbij om de schoolomgeving maar ook om de routes er naar toe.

Voor de meeste kinderen in Nederland is de fiets het belangrijkste vervoermiddel. In vergelijking met andere landen zijn ze daarom al vroeg zelfstandig mobiel en bovendien is fietsen gezond en leuk. Wel neemt het fietsgebruik onder kinderen af. Dat is voor de Fietsersbond des te meer reden om zich in te zetten voor veilige en plezierige routes voor de jeugd, zodat zij gestimuleerd worden om te gaan of te blijven fietsen. Uit eerder onderzoek van de Fietsersbond bleek namelijk dat gemeenten met goede fietsvoorzieningen ook een hoger fietsgebruik hebben. Ook onder groepen die elders minder vaak fietsen, zoals ouderen, nieuwe Nederlanders en kinderen.

Veiliger en plezieriger fietsen door Fietsbalans
De Fietsersbond organiseerde al enkele malen (2000, 2002 en 2008) Fietsstadverkiezingen. De prijs voor meest fietsvriendelijke stad werd steeds gebaseerd op het onderzoek van het Fietsbalans-team van de Fietsersbond. De verkiezingen hebben als doel gemeenten met een goed fietsbeleid in het zonnetje te zetten en anderen te stimuleren het beter te doen. Dit leidde achtereenvolgens tot de winnaars Veenendaal, Groningen en Houten. Maar het belangrijkste is dat heel veel gemeenten de aanbevelingen van de Fietsersbond hebben opgevolgd en dat het in veel steden veiliger en plezieriger is geworden voor fietsers.

Categorieën