Fietsrouteplanner steeds completer

De fietsrouteplanner van de Fietsersbond wordt steeds completer. Niet alleen wordt er hard gewerkt aan de toevoeging van de drie zuidelijke provincies, vanaf nu kunnen ook Friestalige plaatsnamen zoals Snits, Frjentsjer en Ljouwert gebruikt worden om een route te plannen.

Bijna landelijk
De fietsrouteplanner begon ruim vijf jaar geleden met de provincie Utrecht.  Inmiddels is de planner bijna landelijk. In de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg wordt door de vrijwilligers van de Fietsersbond hard gewerkt om in het najaar de planner gereed te krijgen. Als die provincies zijn afgerond, dan ontbreekt alleen de provincie Groningen nog op de kaart. 

Om de fietsrouteplanner in Zuid-Nederland compleet te maken zijn nog wel wat extra vrijwilligers nodig. Vooral in Midden-Limburg (Roermond e.o.), West-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en Schouwen-Duivenland kan de Fietsersbond extra mensen gebruiken om de kaart nog beter te maken.

Vanuit huis te doen
Vrijwilligers van de fietsrouteplanner hoeven geen doorgewinterde veelfietsers te zijn, aldus vrijwilligerscoördinator Astrid Koperberg, “Mensen kunnen hun directe omgeving tenslotte zelfs lopend verkennen. Ze moeten vooral kunnen omgaan met een computer, zodat ze via de site wegen kunnen intekenen. Het leuke is dat je dat vanuit huis kunt doen en zelf kunt bepalen hoe lang je er aan werkt.”

Vrijwilligers krijgen toegang tot een speciale website met goede kaarten en een luchtfoto van de provincie waarop alle ontbrekende fietspaden ingetekend kunnen worden. Bij het invoeren kennen de vrijwilligers ook bepaalde kenmerken toe aan de wegen, zoals over het wegdek, verlichting, verkeershinder en natuur. De planner kan met deze informatie een route op maat en naar smaak maken voor elke gebruiker. Om vrijwilligers op weg te helpen organiseert de Fietsersbond informatieavonden en/of brengt de nieuwe helpers in contact met een ervaren hulpvrijwilliger om het werk onder de knie te krijgen. Daarnaast zijn een online handleiding en instructiefilmpjes beschikbaar.

Meer informatie
Voor meer informatie en aanmelding – ook voor vrijwilligers in andere provincies – kunt u terecht op de website. Vrijwilligers hoeven geen lid te zijn van de Fietsersbond. Binnen een aantal weken na aanmelding ontvangen ze per mail een bevestiging met persoonlijke wachtwoord voor de oefeneditor, de echte editor en nadere toelichting.

Categorieën