Gewonden onder fietsers door winterse gladheid spectaculair gedaald

Het aantal slachtoffers dat deze winter onder fietsers gevallen is door winterse gladheid is tot nu toe in vergelijking met voorgaande jaren spectaculair gedaald. Dit blijkt uit op 5 februari 2013 gepubliceerde cijfers van Veiligheid.nl

In de periode dat er dit jaar sneeuw lag, moesten per week gemiddeld 425 fietsers zich aan letsel laten behandelen op de eerstehulpafdeling van een ziekenhuis. In eerdere jaren met sneeuw was dit getal veel hoger. Zo moesten tijdens de sneeuwperiode van de winter van 2009-2010 1400 fietsers per week met letsel naar de eerste hulp.

Sinds deze winter is de aandacht en de kennis van gemeentes en provincies voor het sneeuw- en ijsvrij maken van fietspaden sterk verbeterd. Met name het inzicht dat sneeuw op fietspaden geborsteld of geschoven moet worden, is breed geland bij de wegbeheerders. Nieuwe technieken, als het sproeien van pekel, hebben snel hun intrede gedaan, met verheugende resultaten. Eerder constateerde de Fietsersbond al dat de gemeentes er duidelijk beter in geslaagd waren de fietspaden sneeuwvrij te houden.

Verheugend is dat nu blijkt dat dat ook daadwerkelijk tot een sterke daling van het aantal slachtoffers geleid heeft. ‘Wij zijn ontzettend trots en blij dat de acties en aanbevelingen van onze lokale afdelingen dit jaar serieus genomen zijn, hoewel het natuurlijk nog niet overal perfect was’, aldus Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond. De Fietsersbond roept de gemeentes op om de komende sneeuwperiode de kwaliteit van gladheidsbestrijding tenminste op peil te houden.

Categorieën