Gratis stallen bij stations voorlopig gered

Treinreizigers kunnen hun fiets voorlopig gratis blijven stallen bij de Nederlandse stations. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft dinsdag 11 oktober aan de Tweede Kamer beloofd afspraken hierover te maken met gemeenten. Ze gaf echter wel aan dat die afspraken eindig zijn en dat stallingsbeleid een gemeentezaak is. In een brief aan de Kamer zal de minister een en ander verder uitwerken. De Fietsersbond is blij met de toezeggingen van Schultz, maar houdt de zaak nauwlettend in de gaten.

Een meerderheid van de Tweede Kamer had de minister gevraagd om gemeenten te verplichten gratis stallingen aan te bieden. Die wens lijkt voorlopig vervuld te gaan worden. De Fietsersbond is ook te spreken over de 79 miljoen euro extra die de minister uittrekt voor de verbetering van NS-fietsenstallingen.

Utrecht: niet verplicht betaald

Eerder op dinsdag liet het Utrechtse college van B&W al weten dat er gratis fietsparkeerplekken beschikbaar blijven in het Stationsgebied. In de afgelopen week haalde de Fietsersbond bijna 3000 handtekeningen op tegen de plannen van de gemeente Utrecht om betaald fietsparkeren verplicht te stellen.

Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad bleek het eens met de kritiek van de Fietsersbond. In het debat werd uitgebreid naar het plan van de Fietsersbond afdeling Utrecht verwezen. Hierin staat onder meer dat de gemeente Utrecht slimme oplossingen moet bedenken om het stallingsprobleem rond Utrecht Centraal op te lossen, bijvoorbeeld door langstallers meer te laten betalen. Zowel de Utrechtse gemeenteraad als minister Schultz gaven expliciet aan dat deze scenario’s onderzocht moeten worden.

Een overzicht van de dag op Twitter:

Categorieën