Help fietspaden veiliger maken

Jaarlijks zijn 45.000 fietsers slachtoffer van eenzijdige ongevallen. Dat zijn ongevallen waarbij geen andere verkeersdeelnemer, ‘botspartner’, betrokken is. De Fietsersbond is daarom, samen met de Rijksuniversiteit Groningen en Royal HaskoningDHV, op zoek naar maatregelen die het risico op dergelijke ongevallen kunnen verkleinen. 
Uit een eerste enquête bleek dat fietsers de fietspaden te smal en de randen slecht zichtbaar vinden. Uit beelden van het eerste onderzoek bleek ook dat fietsers de ideale lijn zochten en niet op hun eigen kant van het fietspad bleven. In een drietal pilots in Sneek, Cothen en Kampen zijn vervolgens de fietspaden verbreed, de belijningen verbeterd en de bermen aangepakt. Soms met kunstgras, soms met een betonnen rand langs het fietspad. De pilots staan model voor veel 2-richtingen fietspaden in Nederland.

Fietsersbond op zoek naar ervaringen fietsers
Op deze zogenaamde ‘vergevingsgezinde fietspaden’ lopen fietsers, en met name ouderen, minder risico op een eenzijdig ongeval. De Fietsersbond wil graag weten hoe fietsers de veranderingen ervaren en of op afstand beoordelen. De bond roept fietsers op onderstaande enquête over vrij liggende fietspaden in te vullen. De resultaten worden samen met andere onderzoeksresultaten gebruikt voor de nieuwe richtlijnen voor het ontwerpen van fietsinfrastructuur van het CROW/Fietsberaad.
Voor meer informatie over het project zie www.vergevingsgezindefietspad.nl

Doe mee met de enquête: onderzoek naar de verkeersveiligheid van fietspaden »

Categorieën