Inschrijving Fietsstad-verkiezingen verlengd tot 7 juni

De Fietsersbond heeft de aanmeldingstermijn voor gemeenten die Fietsstad 2011 willen worden verlengd tot 7 juni. Pas laat in de procedure werd bekend dat van en voor de gemeenten die genomineerd worden een fietspromotiefilm gemaakt zal worden. Dit maakt het voor gemeenten nog aantrekkelijker om hun fietsbeleid te etaleren, waarvoor zij nu dus ruim een week meer de tijd hebben.

Het Thema van Fietsstad 2011: ‘Onderweg naar school’.

De Fietsstadverkiezing is dé kans voor gemeenten om te laten zien wat ze doen om het fietsklimaat zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Door deze verkiezing krijgen gemeenten die zich bovengemiddeld inzetten om het fietsen zo aantrekkelijk mogelijk te maken erkenning en worden andere gemeenten gestimuleerd dit voorbeeld te volgen. Na succesvolle verkiezingen in 2000 (Veenendaal), 2002 (Groningen) en 2008 (Houten) wordt de verkiezing dit jaar opnieuw georganiseerd. Iedere gemeente in Nederland kan deelnemen aan de Fietsstadverkiezingen.

Speciale aandacht is er voor het thema “Onderweg naar school”. Voor de meeste kinderen in Nederland is de fiets het belangrijkste vervoermiddel. De dagelijkse ritten naar en van school zijn voor kinderen bij uitstek geschikt om te oefenen met het zich (zelfstandig) op de fiets door het verkeer te bewegen. Daarvoor zijn veilige, plezierige fietsroutes naar school, goede mogelijkheden om de fiets te stallen op school en autoluwe danwel autovrije schoolomgevingen wenselijk. Om dat te bereiken is gericht beleid van de gemeente noodzakelijk.
 
Opzet van de verkiezingen
De Fietsstadverkiezing bestaat uit de volgende onderdelen:

• Aanmelding door de gemeente bij de Fietsersbond (sluitingsdatum 7 juni)
• Opsturen van de ingevulde vragenlijst door de gemeente met bijlagen (sluitingsdatum 14 juni)
• In de zomer ontvangen 5 gemeenten een nominatie.
• Extra informatieverzameling en jurybezoek bij de genomineerde gemeenten
• Op 17 november wordt de winnaar van 2011 bekend gemaakt (datum nog onder voorbehoud)

Categorieën