Kamerleden op de bres voor fietsers en wandelaars

Op het congres NL Fietsland op dinsdag 4 maart presenteerden de Kamerleden Paulus Jansen (SP), Duco Hoogland (PvdA) en Sander de Rouwe (CDA) de definitieve versie van hun initiatiefnota Een stap vooruit. Voorstellen voor de uitbouw en betere benutting van het Nederlandse wandel- en fietsnetwerk.

De nota gaat vooral in op het recreatieve fietsen en wandelen.  De aanbevelingen zijn gericht op:

  • de verbetering van de herkenbaarheid en de bekendheid van de routestructuren;
  • het verhogen van de kwaliteit van de routes;
  • het versterken van de relatie tussen stad en natuur en het medegebruik van natuurgebieden;
  • het verbeteren van de samenhang tussen routestructuren en openbaar vervoer;
  • betere herkenbaarheid van het aanbod voor de toerist en verhoging van de toeristische omzet;
  • doelstellingen en taakverdeling tussen en binnen overheden de financiering daarvan.

Van belang zijn de voorgestelde maatregelen voor het instandhouden van fiets- en wandelverbindingen bij infrastructurele werkzaamheden. De Kamerleden bepleiten het aanhouden van de richtlijnen van het CROW voor maaswijdte, omrijdfactoren en oversteekbarheid. Zij stellen voor deze richtlijnen vast te leggen in de nieuwe Omgevingswet. Bij doorsnijding moet het uitgangspunt “de vervuiler betaalt” opgenomen worden in de wet. Ook maken zij zich hard voor proactief, structureel overleg met de wandel- en fietsorganisaties door Rijskwaterstaat, provincies en gemeenten.

Op het gebied van fiets en ov staan in de nota voorstellen om fietsvervoer buiten de spits en in de weekends gratis te maken, naar toeristische bestemmingen in de vakantiemaanden extra capaciteit voor fietsvervoer te regelen en de mogelijkheid van fietsvervoer te verplichten bij grensoverschrijdend treinvervoer.

De bespreking van de nota in de Tweede Kamer zal nog voor de zomervakantie starten, waarbij ook de andere fracties hun input kunnen leveren. De Fietsersbond juicht het verschijnen van de nota van harte toe en hoopt dat de voorstellen die worden gedaan ook gerealiseerd zullen worden.

Categorieën