Kinderreisbureau Poelenburg presenteert ideale fietsroutes

Op zaterdag 25 september laten Zaanse kinderen aan wethouder Corrie Noom zien wat hun ideale fietsroutes zijn. Via het Kinderreisbureau verzamelden de kinderen ervaringen en informatie ter verbetering van de fietsvriendelijkheid in hun wijk Poelenburg. Het Kinderreisbureau vormde één onderdeel van het plan waarmee de gemeente Zaanstad 20.000 euro won voor het beste idee voor een fietsvriendelijke wijk.

Volgens de Fietsersbond sprong het idee van Zaanstad voor de krachtwijk Poelenburg er echt bovenuit. Het integrale plan richt zich in het bijzonder op het vergroten van de betrokkenheid en participatie van de jeugd. Dit vormt een belangrijke bron bij de herstructurering van de wijk. De gemeente  Zaanstad ontwikkelde het plan samen met de woningcorporaties. De gemeente Zaanstad kreeg de 20.000 euro om de plannen in de praktijk te brengen. Het Kinderreisbureau dat zich zaterdag presenteert is een van de uitgevoerde ideeën.

Het geldbedrag werd beschikbaar gesteld door het ministerie van VROM/ Wonen, Wijken en Integratie in het kader van het experiment Gezonde Wijk, een van de zeven experimenten van de wijkaanpak. Dit uitvoeringsgeld is een vervolg op het initiatief van de Fietsersbond, die in 2009 de succesvolle openbare ideeënprijsvraag ‘De Fietsvriendelijke Wijk’ organiseerde. Vakwereld en studenten hebben voor de ideeënprijsvraag 26 fietsvriendelijke ontwerpen voor aandachtswijken gemaakt. Deze zijn hier te vinden.

In de aandachtswijken werken bewoners, gemeenten, corporaties, maatschappelijke organisaties en het Rijk samen om de leefbaarheid te verbeteren. De Fietsersbond is een van die organisaties. Goede en veilige fietsvoorzieningen creëren voor bewoners mogelijkheden voor meer beweging en zelfstandige mobiliteit voor jong en oud. Juist in de aandachtswijken is dat belangrijk omdat de bewoners uit deze wijken een lagere levensverwachting hebben ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Goede fietsvoorzieningen hebben tevens een positief effect op de sociale contacten tussen bewoners en de levendigheid in de wijk. In het project Wijken voor de fiets werkt de Fietsersbond samen met bewoners aan goede fietsvoorzieningen.

Nieuw Poelenburg
Poelenburg is een levendige wijk in Zaanstad; kleurrijk, gezellig én groen. Het is één van de krachtwijken waar Nederland de komende jaren flink aandacht voor heeft. Er komen maatregelen en sociale voorzieningen zodat Poelenburgers beter perspectief hebben op goed onderwijs en werk. De wijkeconomie wordt versterkt door startende en zittende bedrijven te ondersteunen. Er komen meer verschillende en duurzame woningen; en straten en pleinen worden opgeknapt. In Nieuw Poelenburg zijn kinderen zeer betrokken bij de buurt: het Kinderreisbureau verzorgt rondleidingen door de wijk en ook is er een kinderpersbureau gestart.

Voor meer informatie over Wijken voor de Fiets: kijk op www.wijkenvoordefiets.nl

Categorieën