Minder slachtoffers onder fietsers door winterse gladheid

De afgelopen winter zijn er door de winterse omstandigheden veel minder slachtoffers onder fietsers gevallen dan in de winter van 2009-2010. Per dag moesten er deze winter gemiddeld 74 fietsers behandeld worden op de eerste hulp. De vorige winter was dat gemiddeld 117 per dag, meer dan de helft zo veel. Dit blijkt uit cijfers die Consument en Veiligheid gisteren gepubliceerd heeft.

Uit een rapport van de Fietsersbond van maart 2010 bleek dat veel gemeentes de gladheid op fietspaden in de winter van 2009-2010 niet goed bestreden. De planning was niet op orde, er was te kort aan materieel en kennis of fietspaden werden overgeslagen. Dit alles is voor de Fietsersbond aanleiding geweest om in de zomer van 2010 het probleem van gladheid op fietspaden bij de gemeentes en provincies onder de aandacht te brengen. Verheugend is te zien dat het aantal slachtoffers per sneeuwdag inderdaad fors gedaald is. Dit wijst erop dat er inderdaad effectieve maatregelen genomen kunnen worden door de beheerders van wegen.

Kanttekening bij de cijfers van Consument en Veiligheid is dat deze zich beperken tot 2010. De cijfers over 2011 zijn nog niet beschikbaar.

Categorieën