Recht op schone lucht voor fietsers

De Europese Commissie wil af van de Europese maatregelen om de Europese luchtkwaliteit te verbeteren. Eurocommissaris Frans Timmermans is van mening dat schone lucht geen Europese prioriteit is en dat de bestaande regels overbodig zijn. Een vernieuwd pakket aan maatregelen staat daarom op de tocht.

Luchtvervuiling leidt in Europa jaarlijks tot 400.00 vroegtijdige sterfgevallen en wordt voor een groot deel veroorzaakt door het gemotoriseerde verkeer. Vooral in de stedelijke omgeving worden fietsers en voetgangers in sterke mate blootgesteld aan fijnstof en ultrafijnstof. De European Cyclists’ Federation (ECF, de koepel van Fietsersbonden) roept daarom net als vele milieuorganisaties op om de Europese en nationale plannen om de luchtkwaliteit te verbeteren juist te versterken.

De Nederlandse Fietsersbond steunt deze oproep. De bond vraagt samen met milieu- en natuurorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer bij de regering aan te dringen op een duidelijke stellingname binnen de Europese Raad. Rechtstreeks protesteren bij Frans Timmermans kan via een standaardbrief van Milieudefensie: https://milieudefensie.nl/earthalarm/146/eabrief146.

Voor een overzicht van roet, fijnstof en NO₂ in Nederland, zie de overzichtskaarten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Categorieën