Toename van het aantal fietskilometers met 20% in 2020

De Tour de Force wil dat het aantal fietskilometers in Nederland de komende tien jaar met 20 procent omhoog gaat. Hiervoor is een Nationale Fietsagenda 2020 opgesteld, met daarin onder andere maatregelen om meer ruimte te geven aan de fiets in steden, en een snellere overstap te bevorderen tussen fiets en openbaar vervoer.

“De Fietsersbond is blij dat er door het werk van alle partijen in de Tour de Force nu zo’n mooie fietsagenda ligt. De komende tijd gaat het erom deze echt te realiseren. Meer ruimte voor de fiets in de stad, snelfietsroutes, stationsstallingen en versterken van de keten fiets-ov: speerpunten die een plek in het beleid van het nieuwe kabinet verdienen”. Aldus Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond.

Groei van fietskilometers
De afgelopen 10 jaar is het fietsgebruik toegenomen met bijna 11% volgens het Kennisinstituut voor mobiliteit. Met de komst van de e-bike, die n tot 15 kilometer naar bijvoorbeeld het werk te fietsen. De helft van alle autoritten zijn zelfs korter dan 7,5 kilometer en dus te fietsen. Door vaker te kiezen voor de fiets houden we de stad bereikbaar en gezond.

Tour de Force
Overheden, vertegenwoordigd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overlegorgaan (IPO), vervoerregio’s, de Unie van Waterschappen en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu werken samen acties uit in de Agenda Fiets om kansen op fietsgebied maximaal te benutten. Naast de overheden leveren NS, ANWB, BOVAG, Fietsersbond, Vereniging Natuur en Milieu en VVN ook ideeën aan om het fietsgebruik te stimuleren. De Fietsersbond is vertegenwoordigd in alle zes ploegen van de Tour de Force.

Meer informatie: www.tourdeforce2020.nl 

Categorieën