Tweede kamer wil strengere eisen brom- en snorfietsen

TNO maakte afgelopen zomer bekend dat brom- en snorfietsen veel vervuilender zijn dan werd gedacht. Donderdag 9 oktober drongen zowel PvdA, SP, D66, GroenLinks als Partij voor de Dieren daarom aan op snelle actie.

Door beleidsmedewerker Wim Bot

Donderdag 9 oktober praatte de Kamercommissie Infrastructuur & Milieu van de Tweede Kamer over de uitstoot van brom- en snorfietsen als voorbereiding op de Europese milieuraad. Zowel PvdA, SP, D66, GroenLinks als Partij voor de Dieren drongen aan op snelle actie. PvdA, D66 en Partij voor deDieren drongen er expliciet op aan te komen tot een Europese emissienorm voor ultrafijnstof in het algemeen en voor brom- en snorfietsen in het bijzonder. D66 ging in op controle en handhaving en plaatste vraagtekens bij omvang en diepgang daarvan.

Staatssecretaris MansveldStaatssecretaris Mansveld beloofde dat Nederland zijn best zal doen andere landen te bewegen om de uitstoot van brom- en en snorfietsen te verbeteren. Nieuwe normen boven op de bestaande en geplande (wel fijnstof; geen ultrafijnstof) vond zij niet nodig. Ze zegde de Kamer toe te rapporteren over voortgang van regelgeving, controle en handhaving. Een verkoopverbod is volgens de staatssecretaris alleen mogelijk bij grote gezondheidsschade.

Nieuwe kansen om de problematiek van brom- en snorfietsen aan de orde te stellen zijn er bij overleggen over verkeersveiligheid en leefomgeving in respectievelijk december en februari. De Fietsersbond zal daar opnieuw aandringen op strengere maatregelen en de voortgang van toegezegde stappen scherp in de gaten houden.

Eerder:
In augustus pleitte de Fietsersbond naar aanleiding van het TNO-rapport samen met Natuur & Milieu en Milieudefensie voor een verkoopverbod van snorscooters

Meer: 
Scooternieuws van Fietsersbond Amsterdam

 

Categorieën