Vier grote steden willen snorfietsen naar de rijbaan

De wethouders verkeer en vervoer van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) hebben vandaag in een brief aan minister Schultz van Haegen en minister Opstelten gevraagd om extra maatregelen tegen de overlast van snorscooters. Zij vragen de minister om een lokale helmplicht voor snorscooters in te mogen voeren, zodat deze veilig van het fietspad naar de rijbaan kunnen. Zij wijzen erop dat uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat het aantal slachtoffers onder snorscooters met bijna de helft kan worden teruggebracht.

'Scooter Girl'

Verder pleiten de wethouders van de G4 in hun brief voor het mogelijk maken van snelheidsmetingen met radar- of laserapparatuur, waardoor de pakkans van hardrijders flink omhoog kan gaan.

De wethouders winden er geen doekjes om: “Fietsen in onze steden wordt steeds onaantrekkelijker. De fietser wordt bedwelmd door en geïntimideerd door langsracende en stinkende scooters”. Ze zijn bang dat Amsterdam op Rome of Milaan gaat lijken en Den Haag, Rotterdam en Utrecht op Amsterdam. Ook willen zij voorkomen dat kinderen en ouderen minder gaan fietsen. De G4 geven aan lokaal onvoldoende tegen de “snorfietsplaag” te kunnen doen en doen daarom een klemmend beroep op de minister.

De Fietsersbond juicht het toe dat de vier grote steden de handen ineen hebben geslagen en ondersteunt de maatregelen die zij voorstellen.

Lees ook: Zes vragen over snorscooters

 

Categorieën