Vierde editie van het Klimaatstraatfeest van start!

SBS6-weerman Piet Paulusma geeft vrijdag 11 november, op de Dag van de Duurzaamheid, het startschot voor Het Nationale Klimaatstraatfeest. Deze campagne wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste en leukste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Duizenden buren gaan de komende maanden aan de slag om zoveel mogelijk energie te besparen en daarmee één van de 500 straatfeesten te winnen. Dit jaar kunnen ook scholen, woningcorporaties en gemeentes deelnemen aan de campagne.

De landelijke aftrap zal dit jaar plaatsvinden bij de winnaars van vorig jaar, op het gezellige Beatrixplein in Bennebroek. Piet Paulusma zal hier 500 gouden enveloppen veilig opbergen in een kluis. Deze enveloppen zijn bestemd voor de 500 allerbeste klimaatstraten van Nederland, die op 12 mei 2012 worden beloond met een spetterend straatfeest. De nummer 1 wint zelfs een Superstraatfeest met optreden van een bekende artiest.

“Vorig jaar waren wij de trotse winnaars van het Superstraatfeest en dat is dit jaar natuurlijk wéér ons doel”, vertelt Elvera die dit jaar samen met haar man de kartrekker van het Beatrixplein is. “Ook zijn we gekozen als Gouden Ster-straat wat betekent dat we als voorbeeld dienen voor andere straten in het land. Hopelijk steken we heel Nederland aan met ons enthousiasme! Het aller-leukste aan het Klimaatstraatfeest is dat het ons als buren samenbrengt. We hebben een klusteam opgericht dat door de hele straat buren helpt om energie- en dus ook kostenbesparende maatregelen uit te voeren. Sinds het Klimaatstraatfeest heerst er veel meer saamhorigheid in de straat, drinken we wijntjes op het plein, en wordt er regelmatig spontaan een barbecue georganiseerd. Gezelligheid alom!”

Niet alleen op het Beatrixplein, maar in het hele land staan enthousiaste straten in de startblokken. Zo begint de Van Lenneplaan in Soest met een korte speech van de wethouder en een energiequiz, de Schieveenstraat in Rotterdam heeft samen met het Rotterdams Milieu Centrum een ledlampionen-optocht georganiseerd, en de Peter Corneliusstraat in Waalwijk heeft een heerlijk klimaatbewust diner bereid.

Naast al deze gezelligheid heeft het Klimaatstraatfeest natuurlijk tot doel om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem. Dat deze stratencompetitie effectief is, blijkt alleen al uit het feit dat er elk jaar duizenden straten uit heel Nederland meedoen, afgelopen jaar waren dat er ruim 5.000. Hierdoor kan het Klimaatstraatfeest met recht de grootste energiebesparingsactie van Nederland genoemd worden. De website van het Klimaatstraatfeest is het kloppend hart van de campagne waar deelnemers allemaal een eigen pagina krijgen. Op de site staan legio acties die deelnemers zelf en met elkaar kunnen verrichten om energie te besparen en dus punten te verdienen. Doe dit jaar ook mee en meld je nu aan op www.klimaatstraatfeest.nl!

Het Klimaatstraatfeest wordt georganiseerd door de HIER Klimaatcampagne, een initiatief van ruim 30 Nederlandse maatschappelijke organisaties die werken aan de oplossing van het klimaatprobleem. Voor het Klimaatstraatfeest werkt de HIER Klimaatcampagne samen met Agentschap NL, Band op Spanning, Duurzame Buren, de Fietsersbond, het Klimaatverbond, Milieu Centraal en de Woonbond. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door maatschappelijk partner Essent en door Procter & Gamble, EasyBBQ en Elton.

Categorieën