gezondheid

Fietshelmen en gezondheidswinst

Gepubliceerd op 19-04-2011. Laatste update op 15-05-2012.

De gemiddelde gezondheidswinst door dagelijks fietsgebruik is veel hoger dan het verlies aan gezondheid door ongevallen. Omdat een helmplicht of het promoten van fietshelmen tot minder fietsgebruik leidt, is het effect hiervan op de volksgezondheid negatief.

Fietsen tegen overgewicht

Geplaatst op:
07-09-2009

De Fietsersbond en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) hebben in het overleg over bestrijden van overgewicht aangedrongen op meer expliciete aandacht voor de rol die de fiets daarbij kan spelen.

Fietsen als medicijn

Gepubliceerd op 17-07-2009. Laatste update op 06-08-2013.

'Fietsen als medicijn' gaat over de relatie tussen fiets en gezondheid. Overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes en depressie staan bovenaan de lijst van meest voorkomende aandoeningen. Ze veroorzaken veel persoonlijk leed en zorgen voor hoge kosten in de gezondheidszorg. Maar er is een eenvoudig huis-tuin-en-keuken medicijn: de fiets. In het boek vertellen gewone mensen hoe fietsen hen weer gezonder maakte. Deskundigen leggen in klare taal de medische waarde van het fietsen uit, zowel bij preventie als bij herstel.

Kanker

Gepubliceerd op 25-05-2009. Laatste update op 07-03-2012.

Bewegen helpt bij het voorkomen van sommige vormen van kanker. Tot die conclusie komt een werkgroep van het KWF Kankerbestrijding in het onlangs verschenen rapport ‘Bewegen en Kanker'. En dat is nieuw. Het is bekend dat fietsen en wandelen helpt bij het voorkomen van hart-en vaatziekten. Dat het ook het risico van kanker kan verkleinen, werd wel vermoed, maar was tot nu toe niet voldoende aangetoond.

Tips voor comfortabeler fietsen

Gepubliceerd op 20-05-2009. Laatste update op 19-01-2012.

Extra comfort op je fiets hoeft niet duur te zijn. De Fietsersbond testte verschillende oplossingen. We kozen een veelvoorkomende klinkerweg als testparcours. Met simpele en goedkope ingrepen slaagden we erin de trillingen op een stadsfiets met 57 procent te laten dalen.

Hart en vaatziekten

Gepubliceerd op 07-04-2009. Laatste update op 31-10-2011.

Van 0 km naar 50 km fietsen in 10 weken
Het geheim van het opbouwen van uithoudingsvermogen en spierkracht is inspanning afwisselen met rust. De rust is nodig om het lichaam zich weer te laten herstellen. Dat wil niet zeggen dat je op rustdagen helemaal niets moet doen. Ben je gewend om naar de supermarkt te lopen of te fietsen, dan blijf je dat gewoon doen. Mensen met hart- en vaatziekten raden we aan altijd hun begeleidend arts of therapeut te raadplegen voordat ze met een trainingsplan beginnen.

Tips voor diabetici

Gepubliceerd op 07-04-2009. Laatste update op 19-01-2012.

Fietsen helpt de glucosewaarden in het bloed te reguleren. Beweging bevordert bovendien herstel van wondjes of andere complicaties waar diabetici last van kunnen krijgen. Net als bij hart- en vaatziekten geldt: begin rustig en bouw langzaam op. Het is vooral belangrijk regelmatig te bewegen. Een aantal malen tien minuten verspreidt over de dag is een goed begin. Die tien minuten kunnen rustig aan uitgebouwd worden. In het weekend kan een langere rit gemaakt worden. Langdurige continue inspanning in je eigen tempo en passend bij je eigen mogelijkheden heeft de voorkeur.