trein

Fiets mee in de trein

Gepubliceerd op 04-06-2013.

Binnenland

Fiets gratis mee in Friese trein in juli en augustus

Geplaatst op:
29-06-2011

In juli en augustus kunnen reizigers in de treinen Leeuwarden – Sneek/Stavoren en Leeuwarden – Harlingen Haven gratis hun fiets meenemen. Fryslân heeft hiermee de primeur, op initiatief van de Fietsersbond.

Fiets en trein: gesprek Fietsersbond - NS

Geplaatst op:
18-05-2010

Met de vakanties en de zomer op komst had de Fietsersbond een gesprek met de NS over het meenemen van fietsen in de trein. Aanleiding waren de klachten die binnenkwamen na een oproep in de Vogelvrije Fietser. Mensen klaagden over het gebrek aan plekken en over het niet daadwerkelijk beschikbaar zijn van de aanwezige plaatsen voor fietsers omdat reizigers hun klapstoeltjes niet willen afstaan of de balkons volstaan met bagage (zoals in de trein naar Schiphol).

Advies fietsparkeren voor treinreizigers

Geplaatst op:
16-04-2010

Een groeiend aantal treinreizigers komt met de fiets naar het station. De Fietsersbond en ROVER roepen daarom op snel meer aandacht te besteden aan de mogelijkheden de fiets te stallen. Zij presenteren een gezamenlijk standpunt met adviezen rond ondermeer de keuze tussen bewaakt en onbewaakt stallen, bereikbaarheid en capaciteit van de stallingen.

Fiets mee in trein naar Brussel

Geplaatst op:
12-04-2010

De Fietsersbond wil dat het ook in de toekomst mogelijk blijft fietsen mee te nemen in een intercity naar Antwerpen en Brussel. België en Frankrijk dreigen praktisch onbereikbaar te worden voor treinreizigers die hun fiets willen meenemen.

Problematiek fietsenstalling in nieuw TV-programma

Geplaatst op:
12-01-2010

Dinsdag 12 januari zendt de TROS om 21.05 het nieuwe Trosprogramma RegelRecht uit op Nederland 1. RegelRecht gaat over sociale en maatschappelijke problemen.

Capaciteitsproblemen stationsstallingen steeds groter

Gepubliceerd op 10-07-2009. Laatste update op 29-11-2011.

In Ketting 188 van december 2007 schreven wij dat er minstens 20 miljoen euro extra nodig zou zijn voor het fietsparkeren bij stations. Inmiddels blijkt die schatting veel te laag te zijn.

Fiets meenemen in treinen naar het buitenland

De Fietsersbond vindt dat je in elke trein die naar het buitenland gaat je fiets moet kunnen meenemen. Helaas is dat in Nederland niet altijd het geval. In de Thalys naar Frankrijk en de ICE’s richting Duitsland mogen geen fietsen worden meegenomen.  De Fietsersbond blijft opkomen voor het mogelijk maken van fietsvervoer in deze hogesnelheidstreinen.

Fiets meenemen in binnenlandse treinen

In alle binnenlandse treinen mogen fietsen worden meegenomen, met uitzondering van de spitstijden (6.30-9.00 uur en 16.00-18.30 uur). De plek waar de fietsen gestald mogen worden is aangegeven met een sticker op de buitenkant van de trein.

De fietsdagkaart is verkrijgbaar in de NS-automaten, is geldig voor heel Nederland en kost 6 euro. Je laadt de dagkaart op je eigen OV-chipkaart. Het kaartje is ook geldig op de treinlijnen van Arriva, Breng, Connexxion, Syntus en Veolia.  

Onderzoek: Hoe bevalt de OV-fiets?

Gepubliceerd op 02-07-2009. Laatste update op 04-08-2015.

De Fietsersbond heeft vier maal de ervaringen van klanten onderzocht met het nieuwe OV-fietssysteem.